Firma ta cum sta cu reputatia online?

Realitatea este ca, in afaceri, ca si in viata, reputatia se construieste in timp, pas cu pas si se poate distruge foarte repede, poate in urma unui singur eveniment neplacut.Un site web este deosebit de vulnerabil prin natura globala, deschisa si interactiva a mediului online, a internetului. Altfel spus, fa o prostie si lumea va afla imediat, nu conteaza unde esti si cum te ascunzi! Adevarul e ca astazi, in mediul online, nu prea mai ai unde sa te ascunzi…

Reputatia online a unui site web  este definita de totalitatea informatiilor, bune sau rele, publicate pe internet cu privire la respectivul site, sau la respectiva persoana, afacere, etc.

Fara a implica aspecte tehnice complexe, o simpla cautare pe Google poate scoate la iveala lucruri pe care le credeai de neaflat despre tine, despre afacerea ta, despre siteul web. Poate un client nemultumit caruia nu i-ai acordat suficienta atentie s-a plans pe un forum, poate un blogger si-a varsat focul intr-un articol pe siteul propriu, poate un concurent mascat a incercat sa te sape…Cine stie, orice e posibil.

Atentie! Chiar tu poti sa-ti distrugi reputatia online

Este foarte adevarat! Chiar tu poti sa iti faci rau, fara sa vezi intreaga implicatie a unui fapt minor. De exemplu, intri in polemica cu un alt participant la mediul online, pe Facebook, opiniile tale, poate radicale sau deloc mascate, ramanand asociate cu numele tau, o cautare pe Facebook (sau Google) putand scoate la iveala aceste discutii care nu iti fac cinste.

Sau poate pur si simplu publici fotografii nepotrivite ce vor ramane undeva pe internet, preluate de mii si mii de siteuri, semn al unui moment nu foarte inspirat. Si poate potentialul tau partener tau din Germania, cel sobru caruia tocmai i-ai facut o impresie buna se decide sa te caute pe net chiar inainte de a semna contractul major pe care il asteptai…

Nu e de glumit cu mediul online, cu pastrarea unei bune reputatii. Un pas gresit ne poate crea probleme acum sau peste ani de zile.

Bun. Si daca la o cautare ies la suprafata cateva aspecte mai putin onorabile, pot face ceva?

Vestea buna e ca se poate face ceva, se mai pot remedia lucrurile, cel putin intr-o mare parte, dar nu e usor. Exista firme, le putem numi de PR online, specializate in monitorizarea, pastrarea si repararea reputatiei unei anumite firme in mediul online. Aceste firme monitorizeaza publicarea online a articolelor asociate cu numele clientilor lor si intervin cat de repede se poate pentru a pastra buna reputatie, eliminand pe cat posibil din primele pagini ale cautarilor articolele mai putin placute care ar sifona reputatia clientilor firmei. Dar oare cati dintre noi isi permit angajarea unei firme care sa ne apere reputatia online? Cati dintre noi pot face acest lucru preventiv?

Cel mai inteligent lucru pe care il putem face este sa fim atenti la modul cum ne manifestam in mediul online, sa nu uitam ca pe internet suntem in permanenta expusi, sa fim atenti la ce comentarii facem, logati fiind pe Facebook, pe Google, etc, la ce fotografii urcam pe mediile sociale, etc. Nu este greu, trebuie doar putina cumpatare…

PS: Acest articol vine in continuarea celui despre stabilirea unei relatii de incredere intre client si siteul tau/afacerea ta si este parte integranta a stabilirii relatiei de incredere de care discutam. Stabilirea relatiei de incredere incepe pe siteul tau, unde prin mesajul transmis, pui bazele unei bune comunicari cu clientul, dar aceasta relatie de incredere se cimenteaza datorita unei bune reputatii online. Sau nu?

Tu cum stai cu reputatia online?

Lasă un comentariu