In urma articolului despre cum sa alegem un nume de domeniu, articol care a primit vizite bune si ne-a aratat ca exista interes cu privire la acest lucru si, bineinteles, in urma unor intrebari primite de la clienti, am decis sa scriem continuarea, de data aceasta in forma unor intrebari si raspunsuri.
Pe ce perioada sunt inregistrate numele de domenii?
Daca vorbim de nume de domenii .ro, acestea sunt inregistrate pe viata, deci sunt „cumparate”, spre deosebire de domeniile cu extensii .com, .net, .org, etc, care sunt inregistrate pe perioade de 1 an, 2, 5, 10 ani.
Este acesta un lucru bun sau rau?
Putem considera inregistrarea „pe viata” a numelor de domenii .ro un lucru bun, pentru ca odata cumparat, stii ca ai in posesia ta domeniul si peste 10 ani, nu iti mai bati capul. Destul de des ne regasim in situatia de a-i explica unui client ca numele de domeniu pe care l-a cumparat acum 10 ani, desi nu mai are site de ceva vreme, este tot in posesia sa.
Si atunci de ce este rau? Poate fi si un lucru rau pentru ca un nume de domeniu .ro, odata inregistrat si uitat de posesorul lui undeva acolo pe lista posesiunilor sale nefolosite, ramane blocat, astfel incat alte persoane care ar fi putut sa il foloseasca, nu mai pot avea acces la el. In spatiul international, la sfarsitul perioadei de inchiriere, daca posesorul domeniului nu reinnoieste chiria pentru urmatoarea perioada, domeniul devine liber, altcineva avand posibilitatea de a-l inchiria spre folosire. Apropo, si aici, in spatiul international, pot exista probleme, in sensul ca daca uiti sa achiti urmatorul an, domeniul tau poate deveni liber spre inchiriere de catre o alta persoana.
Se poate sa cumpere cineva (firma care face siteul) un nume de domeniu .ro si sa il treaca la sfarsit clientului?
Aici exista o procedura interesanta pentru transferul numelor de domenii .ro si cred ca cel mai bine am sa redau mai jos procedura de transfer, explicata chiar de rotld.to, autoritatea emitenta a numelor de domenii .ro:
Transferul dreptului de folosinta al unui domeniu .ro se face parcurgand urmatoarele etape:
- Detinatorul actual confirma transferul dreptului de folosinta al domeniului noului detinator trimitand un document prin posta (originalul) – catre: ICI – Registrul Roman de Domenii .RO (ROTLD), Bd. Averescu 8-10 Sector 1, Bucuresti, 011455 Romania.
- Documentul trebuie sa fie semnat de reprezentantul legal al detinatorului, si sa contina toate datele de contact ale acestuia (adresa, telefon, fax, e-mail, fotocopia actului de identitate a reprezentantului legal, fotocopie certificat de inregistrare pentru persoane juridice), vedeti modelul acordului de transfer; mentionam ca pentru persoanele fizice acordul de transfer trebuie insotit de fotocopia actului de identitate. Observatie: va rugam sa tineti cont de faptul ca persoana fizica se identifica neaparat prin CNP (cod numeric personal).
- Viitorul detinator va face o cerere de transfer online, completand cu noile date formularul de transfer; va fi trimisa o factura proforma prin e-mail in valoare de 51,26$ + TVA (24%), catre noul detinator;
- Dupa ce se primeste confirmarea platii acesteia prin fax (+40-21-3161084), transferul se incheie.
Nota: Punctele 2, 3 si 4 sunt similare inregistrarii unui nume de domeniu nou.
Observati practic achitarea dubla a numelui de domeniu: odata de catre primul proprietar si apoi de catre al doilea, in momentul transferului. Asa ca, daca inregistram noi un nume de domeniu .ro pentru a-l trece ulterior catre client, domeniul va fi platit de 2 ori: prima data de noi, apoi de catre client.
Ce caractere sunt permise in numele de domeniu?
Din nou din siteul rotld.ro:
Caracterele standard sunt: litere latine a ..z (fără diacritice), cifre arabe 0..9 și semnul minus „-„. Un nume de domeniu nu poate începe și nu se poate termina cu „-” și nu poate conține „–„.
Sa cumpar numele de domeniu de la rotld.ro sau de la alti revanzatori? Am avantaje daca il cumpar de undeva anume?
Autoritatea emitenta a numelor de domenii este ICI Romania (ROTLD.ro). Oricare alta firma care vinde nume de domenii o face ca reseler autorizat, are o libertate in a face oferte cu privire la pret, dar in final tot la ROTLD va ajunge inregistrarea, asa ca nu conteaza de unde inregistrati domeniul. Puteti obtine un pret putin mai bun la reseleri, atata tot.
Conteaza pentru SEO daca inregistrez un domeniu cu cuvintele cheie in el?
Pana acum (2012), cea mai buna alegere a unui nume de domeniu, din punct de vedere al unei bune pozitionari in motoarele de cautare era un domeniu „exact-match”. Adica numele www.mereverzi.ro era cea mai buna alegere pentru un site care si-ar fi dorit pozitionarea in Google pentru cautarea „mere verzi”. Pana in 2012, ponderea unui nume de domeniu exact-match era foarte mare in algoritmul de pozitionare in Google. In urma updateurilor algoritmului din 2012, ponderea a scazut simtitor, de aceea, nu mai conteaza atat de mult ca pana acum daca domeniul are sau nu are cuvintele in denumire in forma de mai sus.
Conteaza daca intregistrez un domeniu cu cuvinte cheie pe .biz, pe .com, pe .org? Sau cu minus in numele domeniului?
Cum am spus, cel mai bun domeniu pe care il puteati alege inainte de updateurile Google din 2012 era exact match (www.mereverzi.ro). Pentru ca domeniul exact-match era de multe ori luat, se alegea un domeniu cu – in denumire sau pe extensii internationale. E bine? E rau? Este bine, sau cel putin era bine, pentru ca, repet, acum nu mai conteaza atat de mult. Singura observatie este ca in situatii de genul acesta, domeniile cu – sau pe extensii internationale erau privite un pic cu neincredere de catre Google comparativ cu domeniul exact-match, in sensul ca alegerea era in mod evident un pic fortata, Google acordand un mic vot de „spam”, adica domeniu ales in mod evident cu scopul unei bune pozitionari in cautari. Dar da, era oricum o alegere excelenta pentru SEO. Repet, in urma updateurilor algoritmului de pozitionare din 2012, domeniile inregistrate in acest fel au primit o importanta mai scazuta, dand practic si celorlalte domenii o sansa mai mare la pozitionarea in cautari.
Important de stiut cand inregistrati un nume de domeniu .ro!
Atentie ca atunci cand inregistrati un nume de domeniu .ro, domeniul sa fie inregistrat PE NUMELE DUMNEAVOASTRA sau al FIRMEI DVS, nu pe numele firmei care intermediaza cumpararea. Fac aceasta observatie pentru ca am intalnit cazuri in care un nume de domeniu era inregistrat pe numele unei terte persoane fara legatura cu firma, iar un asemenea caz poate genera o situatie litigioasa.
Una peste alta, inregistrarea unui nume de domeniu .ro sau .com sau cum doriti, este foarte simpla, se poate face de catre oricine, exista o singura informatie cu caracter tehnic, anume serverele DNS ale domeniului, care pot fi oricum ignorate la momentul zero, putand fi usor modificate ulterior dupa ce le aflati de la firma care administreaza serverul.
Este o problema foarte mare cu domeniile .ro deoarce sunt multe persoane si firme care au inregistrat domenii brandabile si nu le folosesc.cred ca are trebui sa facem o petitie prin care sa se plateasca o taxa anuala.
Asa este, aceasta poate fi o adevarata problema in cazul in care domeniul este dorit si neutilizat. Personal consider ca la un moment dat se va alinia si Romania la politica internationala in domeniu. Nu stiu, totusi, cum se va proceda in cazul domeniilor deja cumparate pentru ca legea nu se aplica retroactiv
Legea, intr-adevar, nu se aplica retroactiv, insa regulamentul rotld, da. Chiar citisem undeva specificat, nu mai stiu daca mai este, ca pe viitor politica inregistrarii domeniilor se poate modifica (preturi, perioade, etc).
Pai da, pe viitor se pot modifica regulamentul si politica lor dar ramane problema legala a dreptului de proprietate asupra domeniilor deja cumparate. Ramane de vazut.
Nu exista nici un drept de proprietate pe domenii, ci doar drept de folosinta.