Cum alegem un nume de domeniu?

Una din primele problemele cu care se confrunta un viitor proprietar de site web este alegerea unui nume de domeniu. Pentru cei care nu stiu ce este un nume de domeniu, este acea adresa pe care o scrieti in bara de adrese a browserului web pentru a naviga la siteul respectiv, in cazul nostru argebit.com sau argebit.ro, depinde cum ati accesat acest site. Alegerea unui nume de domeniu este un lucru destul de important, de aceea incerc sa imi asist si sa imi sfatuiesc clientii in momentul luarii unei astfel de decizii, incat sa nu le para rau mai tarziu.

Uneori, alegerea unui nume de domeniu este o alegere simpla, clientul are o firma care se numeste intr-un fel, iar alegerea domeniului vine ca o continuare fireasca a numelui firmei, si anume numele firmei .ro . Destul de logic de altfel.

Dar ce ne facem cand numele pe care il vrem noi nu este disponibil? Pentru ca din pacate, aceasta posibilitate exista si chiar este destul de probabil ca un nume de domeniu ce reprezinta un cuvant popular  sa fie luat (in spatiul domeniilor .com, 80% din cuvintele din dictionarul limbii engleze sunt inregistrate deja; deci nu incercati sa inregistrati domenii gen cars.com or business.com or apple.com, decat daca aveti ingrozitor de multi bani…)

Revenind la intrebarea de mai sus, ce putem face cand domeniul pe care il doream este luat deja?

Exista mai multe posibilitati.

  1. Daca domeniul respectiv refera un cuvant pentru care detineti copyright-ul, iar inregistrarea domeniului s-a facut de catre o persoana cu scopul vadit de a obtine profit prin vanzarea speculativa a numelui cu copyright(eventual catre Dvs), exista mari sanse sa il recuperati in instanta. S-a intamplat, daca imi aduc bine aminte cu CocaCola.ro, sper sa nu gresesc. Oricum aceste lucruri sunt neplacute, problema e mai mult juridica decat tehnica sau de marketing, recuperarea domeniului este un proces costisitor, obositor, nu am sa insist in jurul ei…Va sfatuiesc totusi sa nu inregistrati domenii care v-ar putea conduce catre o astfel de situatie…
  2. Daca domeniul respectiv este luat in mod legitim, nu exista nici o incalcare a dreptului de autor si va doriti cu tot dinadinsul sa aveti domeniul respectiv, puteti incerca sa contactati actualul detinator al domeniului si sa ii faceti o oferta, s-ar putea sa aveti succes. Oricum, intr-o astfel de situatie, problema este mai mult economica, sa zic…In urma cu cativa ani, imi aduc aminte de faptul ca domeniul Dacia.ro nu era in proprietatea producatorului auto, domeniul gazduind in acel moment un site despre Dacia istorica, stiti, daci si romani, ducks come from trucks, etc…In acest moment, Dacia.ro duce catre producatorul autohton de automobile. Nu pot decat sa imi imaginez ce s-a intamplat, si speculez, ca, probabil, Dacia si detinatorul domeniului din acel moment au ajuns la un soi de intelegere.
  3. Daca punctul anterior nu merge, detinatorul legitim al domeniului folosind siteul in mod activ si nedorind sa il vanda, puteti incerca o alta abordare:
  • puteti adauga ceva la numele de domeniu, sa zicem ca firma Dvs se numeste Arta Plastica, iar domeniul artaplastica.ro este luat deja (nici nu incerc sa verific daca e luat, raman la nivel de exemplu), puteti inregistra un domeniu de genul artaplasticabucuresti.ro. In nici un caz nu recomand inregistrarea unui domeniu de genul arta-plastica.ro, cu minus intre cuvinte. Va pot exemplifica foarte usor din experienta foarte personala pe care am avut-o in urma unui weekend la munte: vizita la o cabana, ne place, vrem sa revenim – dati-ne un nr de mobil, va rugam. Ah, dar stati ca avem site! Eu, brusc entuziasmat: super tare, cum ii zice? www vraja muntilor punct ro. Si plecam. Acasa, intru pe site www.vrajamuntilor.ro Surpriza, mirare, deruta…nu e asta…sunt mai multe?! Si dupa vreo cateva secunde de deruta, ma loveste ideea si pun un minus intre cuvinte si regasesc cabana…www.vraja-muntilor.ro …In acel moment am avut un sentiment neplacut, generat de faptul ca cine a facut siteul nu i-a sfatuit pe proprietari sa aleaga un alt domeniu, poate cabanavrajamuntilor.ro sau ceva similar.Daca vreti, ca regula de aur in momentul in care doriti sa alegeti un nume de domeniu, incercati sa va imaginati cum ar suna intr-o reclama la radio: www.vraja minus muntilor.ro?! Daca suna rau, incercati o alta varianta.Aceeasi situatie am avut cu siteuri gazduite pe server gratuite, pentru ajungerea la site a trebuit sa inteleg la telefon cum se numeste serverul gratuit, server de care personal, nu auzisem…https://numesite.bro.ro …OK….
  • alegeti un nume bazat pe produsele sau serviciile pe care le promovati. Vindeti vinuri vechi? De ce nu inregistrati un domeniu de genul www.vinurivechi.ro . In acest caz impuscati mai multi iepuri dintr-o lovitura: castigati autoritate, deveniti intr-un fel in ochii vizitatorilor reprezentantii respectivei ramuri de activitate iar cuvintele cheie din numele domeniului va vor ajuta la o mai buna pozitionare la cautarile Google dupa, in cazul nostru, vinuri vechi.
  • creati un brand! Aceasta solutie nu este neaparat cea mai simpla, de multe ori implica munca in plus, canalizata, sustinuta, dar de multe ori, rezultatele sunt mult mai bune. Ca exemplu imi aduc aminte de un articol in engleza despre renumitul Amazon.com. Articolul vorbea despre alegerea unui nume cu rezonanta, scurt, usor de tinut minte, care sa creeze o imagine. Imaginati-va ce succes ar fi avut Amazon.com daca s-ar fi numit CelMaiMareMagazinDe CartiOnline.com…
  • Alegeti un nume cat mai scurt si rezonant (vedeti punctul de mai sus). In felul acesta va fi mai usor sa comunicati cu publicul Dvs.
  • Evitati folosirea in nume a unor caractere duale, de genul cifrelor. Bineinteles, daca incercati sa creati un brand, asta e altceva. Dar in multe situatii, domenii de genul 4ever.ro in loc de forever.ro sau prescurtari de genul luvU.ro sau .com in loc de loveyou.ro sau folosirea literelor X sau Y in situatii ce creeaza nesiguranta, de genul Xemantica.ro (din nou exemplu, nu am verificat daca domeniul exista) creeaza neclaritate in comunicare.Amintiti-va! De cate ori aveti dubii in privinta alegerii unui nume de domeniu, folositi regula de aur cu transmiterea numelui la telefon sau la radio!
  • Bineinteles, exista posibilitatea inregistrarii numelui pe domenii .com sau .eu sau .org. Acest lucru este recomandat daca se doreste o deschidere catre piata externa. Bine, nici nu pot sa infierez aceasta practica atata timp cat acest site este publicat pe domeniul argebit.com. O singura observatie: si argebit.ro duce tot aici!
  • De asemenea, cand aveti dubii dar doriti sa folositi totusi domeniul, puteti cumpara atat domeniu asupra caruia aveti dubii dar si pe cel sigur. Caz concret, atat de populara Cabana Capra din muntii Fagaras a trecut printr-un proces de reconstructie si rebranding, fiind promovata ca si Complex Turistic/Hotel Capra, ceea ce ne-a dus la domeniul www.hotelcapra.ro , pastrand totusi si domeniul www.cabanacapra.ro pentru simplul motiv ca in continuare, oamenii stiu de Cabana Capra, ceea ce conduce la vizite directe pe domeniul www.cabanacapra.ro, vizite care ar fi fost pierdute altfel.

Acestea sunt cateva sfaturi practice despre cum sa alegeti un nume de domeniu, ele nu tin de spatiul .ro, regulile sunt oarecum aceleasi si in .com, cu observatia ca acolo concurenta este mult mai mare si implicit probabilitatea ca un domeniu sa fie deja ocupat. De asemenea, regula cu ambiguitatea gen 4ever capata alte valente dat fiind ca in .com limba folosita este engleza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *