Orice business incepe la un moment dat de undeva. De obicei dintr-un loc indepartat, ascuns, de care nu stie nimeni si unde nu ajunge nimeni. Cam la fel e si cu siteurile, poate chiar mai rau. Sau, cum spun eu clientilor, un site web porneste din garajul din spatele blocului si prin actiuni constante de promovare este dus, incet-incet, intr-o zona publica, unde incepe sa genereze vanzari.
Deci, pentru ca (dupa cum spunea Divertis intr-o vreme) romanul are nevoie de concluzii, pornim cu siteul nou nout, proaspat lansat, fara un vizitator si incepem sa il promovam. Il promovam prin ce canale avem la dispozitie. Il promovam prin Google AdWords, il promovam prin Facebook, cautam sa ne imbunatatim pozitionarea pe Google prin SEO, mailuri etc. Sau dam pliante pe strada, organizam evenimente unde promovam siteul, poate facem reclama la radio. La TV? Va doresc sa ajugeti acolo.
Toate acestea costa bani. Bani multi, care se platesc pe promovare, pe prezenta si pe vizibilitatea intr-o piata de obicei rece pe care dorim sa o incalzim, sa o facem receptiva, a noastra. Suntem alaturi de multi altii, ne straduim sa ne diferentiem, sa venim cu ceva unic, cu o abordare noua. Si aducem trafic, intr-un fel sau altul. Acum suntem in piata lor, o piata care costa mult si care genereaza rezultate modeste.
Dar, cum spun cartile despre educatie financiara, nu conteaza cati bani faci, ci cati pastrezi! Cam asa e si cu traficul.
Daca tot esti aici, citeste eBookul GRATUIT
Ce este important sa stii inainte de a-ti face un site
Afla pe scurt ce conteaza cu adevarat cand doresti sa lansezi un site si fa cele mai eficiente alegeri in materie de cost si rezultate!
Aduci oameni pe site, prin diverse modalitati de promovare. Vin cu miile, cu zecile de mii. Dar oare cati pastrezi din aceia? Oare cati devin „ai tai”?
Prin ai tai ma refer la acei vizitatori care, printr-o modalitate sau alta raman in apropierea ta si constituie o comunitate spre care poti sa promovezi cu succes si cu costuri scazute produsele si serviciile tale. Vorbesc aici despre a iesi din piata lor si a-ti crea o piata a ta, o piata buna, profitabila, ieftina.
Bun, deci despre ce vorbim?
Simplu, vorbim despre a construi o audienta, vorbim despre listele de email, unde raman potentialii clienti care sunt interesati de serviciile tale si se pot transforma in timp in clienti, vorbim despre pagina de Facebook pe care trebuie sa crestem in permanenta numarul de likeuri (abonati care primesc postarile tale), vorbim despre orice cont social, precum Instagram, Pinterest, LikedIn etc. Aici nu vorbim despre a construi conturi sociale si a pierde vremea degeaba, ci vorbim despre a vedea si ce platforme sunt eficiente pentru activitatea noastra, ce platforme sociale dau rezultate, pentru ca nu toate sunt la fel.
Putem vorbi despre traficul din SEO ca despre piata TA?
Ei bine, intr-un fel putem vorbi de traficul organic pe site drept piata TA, desi aici este un pic de discutat.
Ar putea fi voci care sa sustina ca traficul din SEO nu tine de piata ta ci de piata lor, pentru ca traficul din cautari, desi extraordinar de bun, este de obicei un trafic ONE TIME ONLY, trafic care trebuie convertit, dar, totodata, putem sa il privim si ca pe un „bun” al nostru, cultivat si crescut prin actiuni constante de publicare de continut pe site, de relationare a siteului cu alte siteuri. Deci il putem pune sau nu, in functie de perspectiva din care privim lucrurile.
Daca vreti, aici putem discuta si despre faptul ca in marketingul online, lista de newsletter este considerata cel mai de pret bun al unui marketer, canalul de promovare care poate produce rezultate chiar si in situatia disparitiei oricarui alt canal (vom detalia acest aspect intr-un articol separat). Am citit articole in care marketeri celebri, intrebati fiind care ar fi singurul canal de promovare pe care l-ar pastra daca le-ar pierde toate celelalte au raspuns LISTA DE EMAILURI!
Imi amintesc despre discutia cu un client de-al nostru, cu privire la un magazin online pe care il gestioneaza (poate chiar se regaseste in aceste randuri), spunea ca nu isi face probleme cu privire la variatia si volatilitatea rezultatelor pe alte canale de promovare, are o lista de mailuri solida in baza careia magazinul lui face vanzari constante. Excelent!
Cred ca in acest moment putem delimita clar piata TA de piata LOR. Asa e?
Hai sa vedem:
Ce putem trece la piata LOR?
- promovarea prin Google AdWords, Facebook, LinkedIn, Bing etc, sau orice alta retea de tip Pay Per Click
- afilierea
- SEO din punctul de vedere al traficului one time only adus pe site
- promovarea prin solutii de tip print (flyere, pliante)
- promovarea offline de tipul evenimentelor, radio, TV, cu exceptia situatiei in care esti proprietarul unui imperiu media, ma gandesc…
- alte canale pentru care obtinerea de trafic se face cu costuri considerabile si in cazul carora oprirea bugetelor alocate ar opri traficul
Ce putem trece la piata TA?
- lista de emailuri
- profilurile sociale (pagina de Facebook, LinkedIn, Instagram, Pinterest etc) puternice, cu audienta construita si calda
- grupurile de discutii moderate de tine, poate grupuri Facebook pe tematici sustinute de afacerea ta, poate forumuri de discutii pe care le moderezi
- SEO din punctul de vedere al constantei traficului (odata urcat in pozitionari in Google, in cazul unei optimizari bine facute, probabilitatea de a pastra cresterea de trafic este mare)
- clientii existenti cu care pastrezi comunicarea si relatia pe orice canal
- liste de numere de telefon pentru promovare pe SMS
Practic, daca ar fi sa trag o linie, pot defini piata LOR ca fiind piata in care ne putem promova cu eforturi financiare, directe, alaturi de alte businessuri care concureaza pentru aceleasi resurse.
Cum definim piata noastra? Cred ca cea mai buna definitie ar fi acea „piata” pe care te poti baza si pe care te poti promova in situatia in care ai opri promovarea in piata LOR.
As putea spune chiar, putin fortat poate, dar cu sens, ca obiectivul oricarei companii, la inceput, ar trebui sa fie nu cifrele financiare ci dezvoltarea unei astfel de piete si ca o parte cel putin importanta din veniturile companiei ar trebui sa fie reinvestita inapoi in companie cu scopul cresterii acestei piete, fundamentul dezvoltarii sustenabile ulterioare.
In concluzie, o intrebare: daca azi ai opri bugetul alocat pentru promovare, ce ti-ar ramane? Catre cine te-ai promova? Pe ce canale? Ei bine, aceea este piata TA, esenta stabilitatii si dezvoltarii companiei tale!
Tu in care piata activezi?