Sa imi fac un site web cu rezolutie fixa sau un site „pe tot ecranul”?

O intrebare buna, care apare de multe ori in discutiile cu clientii. Cel mai bine e sa apara in faza initiala, de negociere a specificatiilor, sau macar in faza de design grafic. Cel mai rau e sa apara in faza de predare a proiectului, sub forma „Aaa, dar de ce nu se intinde pe tot ecranul? Eu asa am vrut/eu asa credeam…”

Deci, sa incepem cu inceputul: din acest punct de vedere, exista 2 tipuri de siteuri, fiecare avand avantajele si dezavantajele lui:

  1. siteurile cu rezolutie fixa, oricare ar fi aceea, discutam in continuare si acest aspect
  2. siteurile care „se intind” pe tot ecranul, elastice (nu cred ca denumirea folosita este cea mai buna, dar nu am alta in acest moment, motiv pentru care o voi folosi in continuare)
Deci:

Siteurile cu rezolutie fixa

Siteurile de acest tip au marele avantaj de a-si pastra aspectul corect, in ceea ce priveste informatia prezentata, indiferent de rezolutia ecranului vizitatorului, singurul lucru care se schimba fiind spatiul liber din jurul siteului propriuzis, fundalul.

Un site de acest tip va asigura ca, indiferent pe ce calculator vedeti siteul, poza va fi mereu bine incadrata de text, ca aspectul grafic al siteului va fi mereu cel pe care l-ati stabilit si realizat cu graficianul, ca textul va umple mereu pagina in felul planificat, etc.

Au siteurile de acest tip dezavantaje?

Ei bine, personal as spune ca nu, de altfel sunt si un sustinator al acestui tip de siteuri, motiv pentru care m-ati putea acuza ca sunt partinitor, dar prefer sa stiu ca siteul va arata mereu bine, asa cum l-am gandit din primul moment, indiferent de pe ce calculator il vizitam.

Un astfel de site web trebuie creat pentru rezolutia cea mai utilizata de piata tinta a siteului. De exemplu, rezolutia cea mai utilizata in Romania in acest moment, pentru publicul larg este 1024 de pixeli, motiv pentru care un site dezvoltat in rezolutia aceasta ne asigura o vizibilitate optima in cele mai multe situatii.

In anumite cazuri, in functie de publicul tinta (ex tineri, cunoscatori ai tehnologiei, familiarizati cu calculatoarele, cu internetul), rezolutia cea mai utilizata este 1280 de pixeli, caz in care se poate desena siteul in rezolutia de 1280 px. Trebuie tinut cont de faptul ca un astfel de site, desenat in 1280 de pixeli, privit pe o rezolutie a ecranului mai mica, va crea bara de scroll orizontal si va ascunde in primul moment, informatie(zona care iese din ecran). Acest lucru nu este OK.

Rezolutiile mai mici de 1024 de px (si nu vorbesc despre rezolutia telefoanelor mobile, ci strict despre calculatoare desktop sau laptop) sunt deja depasite, sunt utilizate de un numar relativ mic de utilizatori care pot avea conditii tehnice precare cand vine vorba de internet si de calculatoare in general, ca de ex browsere web depasite, de tipul Internet Explorer versiunea 7 sau, mai rau, 6, ceea ce poate crea probleme de alta natura in redarea corecta a aspectului siteului, facand ca rezolutia in sine sa nici nu mai fie o problema asa de mare, fiind surclasata de altele. Dar, despre acest lucru, cu alta ocazie.

Siteurile care „se intind pe tot ecranul”

Exista anumite persoane care considera ca un site trebuie sa umple ecranul indiferent de pe ce calculator viziteaza siteul, motiv pentru care, in mod evident, agreaza acest tip de siteuri.

Care sunt dezavantajele siteurilor „elastice”?

In primul rand faptul ca aceste siteuri, din punct de vedere al organizarii informatiei, arata diferit pe diferite rezolutii ale ecranului: pe o rezolutie de 1024 de pixeli, siteul se poate, de exemplu, intinde foarte mult in jos, pentru ca textul din pagina este lung, gandit sa umple pagina intr-o rezolutie de 1280 de px, de ex, pe cand privit pe o rezolutie de peste 1900 px, textul poate lasa pagina goala in partea de jos, pentru simplu motiv ca spatiul pe care ar fi trebuit sa il umple a devenit, ei bine, mult prea mare…

Un alt dezavantaj al siteurilor „elastice” este faptul ca aspectul grafic nu poate fi la fel de complex si bine legat, pentru ca trebuie sa asigure zone extensibile, repetabile, care sa dea impresia ca se intind, lucru care in cazul unor siteuri cu o complexitate grafica mare, poate constitui o problema.

Aceste siteuri pot fi o solutie buna acolo unde informatia primeaza, unde aspectul grafic nu constituie o prioritate, ca de exemplu in cazul forumurilor de discutii. Este de asemenea adoptat, in ultima vreme, de siteuri de tip magazin virtual/marketplace – de ex Ebay, Amazon, Okazii, unde este, cum spuneam, multa informatie.

Au si avantaje?

Poate faptul ca nu fac scroll pe orizontala, indiferent de rezolutia in care sunt privite (la modul general vorbind, exista situatii care creaza scroll, dar sunt teoretice si nejustificate practic), sau faptul ca permit afisarea unei cantitati mari de informatie in primul ecran, atunci cand conditiile tehnice (rezolutie mare) permit acest lucru.

Indiferent care ar fi alegerea dvs, fiti sigur ca discutati acest aspect in momentul stabilirii specificatiilor proiectului, este important sa cunoastem exact cum doriti sa arate siteul!

 

Lasă un comentariu