Dupa cum spune si titlul, rata de conversie a unui magazin online este raportul dintre numarul total de realizari, oricum ar fi acestea definite si numarul total de vizitatori pe site, in unitatea de timp. Spun numarul de realizari oricum ar fi definite ele, pentru ca aici, subiectul poate porni discutii referitoare la ce inseamna o conversie/realizare.Astfel, in cel mai simplu mod, putem defini realizarea, in cazul unui magazin online, drept comanda plasata prin intermediul sistemului „normal” de plasare a comenzilor, adica prin intermediul cosului de cumparaturi.
Oare este de ajuns? Ce ne facem cu comenzile tehnice, cu produsele care nu se vand singure, de tipul centralelor termice, de tipul acoperisurilor, de tipul produselor Herbalife, sau altele asemenea (am adaugat un magazin orientat pe sanatate in mod voit, pentru ca este tot o „vanzare tehnica”, deoarece implica un consultant pe firul de comanda)? Aici putem vorbi de magazine online care nu au neaparat un numar mare de comenzi direct si corect plasate online, prin intermediul cosului de cumparaturi, dar care pot avea la sfarsit de luna un numar rezonabil de realizari prin prisma consultantei tehnice oferite de personalul tehnic al firmei din spatele magazinului, putem vorbi de comenzi prin telefon sau chiar prin mail, toate acestea, bineinteles, generate de existenta siteului/magazinului. Este corect? Ei bine, venind din zona serviciilor software (iesim putin din sfera comertului online pur), unde fiecare vanzare este asistata tehnic, consider ca da, la realizarile magazinului online putem adauga fara dubii toate vanzarile generate pe orice cale, pornite de la magazinul online (sunt convins ca in urma acestei afirmatii vor fi destui care nu vor fi de acord cu mine si vor avea oarecum propria perceptie a ceea ce inseamna o conversie a unui magazin virtual, ceea ce este pana la urma OK, fiecare isi poate defini criteriile dupa cum considera, cu mentiunea ca daca dorim sa comparam rata de conversie, va trebui sa facem comparatia cu alte magazine care isi definesc conversiile in acelasi fel)
Si totusi, care ar fi rata de conversie a unui magazin online?
Scurt si la obiect, putem vorbi in Romania, de o rata medie de conversie a unui magazin online de…1%. Nu pare mult, nu? Dar macar stim cum stam, pentru a avea asteptari realiste in ceea ce priveste magazinele noastre. Cat inseamna o rata de conversie de 1%? Pai, matematic vorbind, din 100 de vizitatori targetati/interesati de produsul nostru care ne viziteaza magazinul intr-o zi, avem o vanzare. Din 200, 2 vanzari. Si tot asa… In spatiul mondial, rata medie de conversie este un pic mai mare, de genul 2-3%, dar am intalnit si rate mult mai mari, de genul 10%, 15%, printre fruntasi numarandu-se, in mod deloc surprinzator, Amazon si eBay.
Un articol interesant despre acest subiect si mult mai fundamentat a scris Liviu Taloi aici mai demult, motiv pentru care nu o sa reiau informatiile. Am tinut totusi sa punctez valoarea, acest 1% care ne poate da masura asteptarilor noastre cu privire la reusitele magazinului.
Bineinteles, in functie de multi factori, rata de conversie poate fi diferita. Conteaza mult produsele, conteaza nisa, conteaza politica de pret, de marketing, ofertele, perioadele care favorizeaza cumparaturile, de genul sarbatorilor, realizarea tehnica a magazinului, increderea pe care o transmite, reputatia, precum si multe altele despre care vom mai vorbi in curand.
PS: Am simtit nevoia sa scriu acest articol pentru ca deseori, clientii tind sa faca o paralela intre vizitatorii siteului si vizitatorii magazinului fizic si sa estimeze vanzarile intr-un mod putin prea optimist, raportandu-se la vanzarile facute in magazinul fizic in cazul aceluiasi numar de vizitatori, ceea ce nu este corect. Poate putem asocia vizitatorii magazinului virtual cu cei care se uita in vitrina magazinului interesati de produsele tale. Cred ca e mai corect asa.
Asta, din nou, asa, ca sa stim cum stam.
Am si eu zile cu 1%, dar de obicei , 0,6%…asa ca…
Depinde de la domeniu la domeniu. In domeniul echipamentelor de supraveghere de multe ori produsele se preiau de la furnizor direct, aceleasi produse regasindu-se in mai toate magazinele, depinde si cum ii motivezi sa cumpere de la tine in conditiile in care produsele se gasesc relativ usor in multe locuri.