Magazine online cu produse deosebite sau cu o gama limitata de produse? No problem!

Cu un numar de peste 5000 de magazine online numarate la finele anului 2014, cu o rata de crestere a comertului online la nivel european de aproape 20% de la an la an, putem vorbi cu siguranta despre ecommerce ca despre un domeniu promitator, cu perspective deosebite pe termen mediu lung.

Tot mai multe afaceri isi incep incursiunea in mediul online, tot mai multe businessuri pornesc magazine online cu oferte din cele mai diverse.

Majoritatea se bazeaza pe modelul clasic de comert, anume oferirea catre client a unei game largi de produse, vanzarea totala insemnand vanzarea unui numar mare de produse individuale. Aici putem vorbi despre magazinele de haine, cu o oferta ce include lejer 1000 de produse individuale, despre magazinele de cosmetice cu 3000-4000 de produse individuale, de electronice, perdele etc.

Totodata, putem observa aparitia si a unor altfel de magazine, cu o oferta particulara, cu un model usor diferit de business. Aici putem observa:

Magazinele online cu produse deosebite, care nu se vand pur si simplu prin listarea in fata clientului

Produsele la care ma refer aici sunt produse particulare, pe o nisa aparte, care de multe ori creeaza o nisa a lor, pe care clientul final nu o cunoaste foarte bine, sau in care nu are incredere inca, tot din lipsa de cunoastere. Exemple sunt multe, daca vreti, de la cele mai simple, de pe o ninsa relativ cunoscuta, precum produsele naturiste sau vegane, jucariile eco, jucariile din lemn, pana la produsele premium cu preturi relativ mari in comparatie cu media pietei, suplimentelor de nutritie sau de slabire sau a produselor unui anume producator specializat, produse care se gasesc numai in locatia respectiva, nefiind prezente si cunoscute pe piata larga.

De ce am adus in discutie aceasta categorie de produse si implicit de magazine? Ei bine, crearea unui magazin online care sa comercializeze astfel de produse, pentru a avea succes, ar trebui sa fie particulara, o simpla implementare tehnica si o listare tabelara a produselor, putand sa fie insuficienta.

Un magazin cu produse deosebite este recomandat sa aiba o identitate vizuala deosebita

Lasand la o parte faptul ca diferentierea este un atribut de baza al afacerilor si ca orice magazin, online sau nu, ar trebui sa aiba o identitate vizuala deosebita, chiar daca in cazul unor magazine cu produse oarecum generaliste listarea produselor in baza unei machete tabelare, clasice poate functiona, in cazul unui magazin cu produse deosebite, recomandam crearea unei identitati vizuale deosebite, in jurul particularitatilor produselor.

Vinzi ciuperci de padure? Ce spui despre o macheta grafica cu aspect de padure, sa zicem, cu ciuperci integrate in design, cu un impact foarte puternic? Sau produse lucrate manual, poate un site ca acesta de aici te va inspira?

wooden monkey from https://brdr-kruger.com/en
Wooden Monkey from https://brdr-kruger.com/en

Ideea e simpla: vinzi produse deosebite? Prezinta-le intr-o lumina deosebita, intr-un mod deosebit!

Produsele deosebite se vand cu poveste

Acesta este al doilea punct pe care tin sa il discut, anume povestea. Vinde o maimuta de lemn cu 118 euro bucata pe site, fara a crea povestea si…s-ar putea sa nu vinzi prea multe…Spune ca este o maimuta creata manual, din lemn de stejar, ca este inspirata de vizita la gradina zoologica cu baietelul tau de 5 ani care te-a rugat sa ii creezi o maimutica din lemn identica cu cele de la zoo si tu ai dat curs, rezultand una din cele mai iubite jucarii ale celui mic si, in acelasi timp, una din cele mai vandute jucarii pe site. Spune ca materialele folosite sunt naturale, lacul folosit la fel, ca maimuta a fost expusa in cadrul galeriei de arta locale si a fost apreciata de numerosi artisti si critici. Prezinta imagini de tipul „making of”, anume imagini din procesul de lucru. Arata blocul de lemn din care a fost facuta maimuta, cum ai trasat schita, cum ai taiat etc.

O astfel de poveste sunt convins ca iti va vinde mult mai multe maimute de lemn decat o simpla listare optimista…

OK, poate nu oricine creaza produse unice, nu oricine este artist, dar ideea este aceeasi. Vinzi ciuperci de padure? Povesteste despre mediul din care sunt culese, ca nu sunt de cultura, povesteste la ce sunt bune, povesteste despre faptul ca pot fi culese numai in anumite momente ale anului, ca pot fi pastrate prelucrate peste iarna, da retete de preparare etc.

Pe scurt, adauga siteului tau o componenta informativa foarte puternica, adauga informatie multa, valoroasa, diferentiaza-te in acest fel si clientul cu siguranta isi va aminti despre tine cu usurinta, te va recomanda si altora si vei vinde…mult!

Cum facem cu magazinele online care vand produse putine?

De multe ori, o gama de produse deosebite nu contine un numar mare de produse, poate 3-4-5, poate 10. In astfel de cazuri, din nou, listarea produselor intr-un magazin cu organizare tabelara, pregatit pentru a primii mii de produse, nu este cea mai fericita alegere. Foarte important: aici nu vorbim despre faptul ca nu ai in magazin decat 5 produse dintr-o gama mult mai larga, nu vorbim despre un magazin de haine pentru care nu ai decat 5 produse! Vorbim despre o gama de produse limitata din productie, de exemplu produse din nuca, ca de exemplu www.eco-naturalix.ro. Aceasta este intreaga gama de produse, punct.

Aici secretul este, din nou, sa cream siteul/magazinul in jurul produselor si sa nu dam impresia de gol, de putine produse. Putem folosi imagini mari si multa, multa informatie. Din nou, identitate vizuala buna si informatie. In astfel de cazuri, multe din functionalitatile unui magazin „normal” nu se aplica, precum paginari, categorii de produse, etichetari (in cazul unui magazin cu 4-5 produse, categoriile nu isi mai au rostul, produsele in sine putand constitui categorii in sine)

Magazine cu un singur produs

Exista si situatia in care magazinul vinde un singur produs, de obicei un produs deosebit, unic. In acest caz, intregul site este construit in jurul produsului, construind o cultura intreaga in jurul produsului, nu doar un site. Aici nu este nevoie de lista de produse, de produse prezentate in lista si apoi in detaliu, pentru ca, nu-i asa, vorbim despre un singur produs. Evident ca nu vorbim de paginari, de filtre, de sortari…

Aici chiar si conceptul de magazin online este dificil de creionat, dat fiind faptul ca vorbim despre un site cu o componenta informationala deosebit de puternica. Putem arunca o privire la www.vool.me, sau la SweetStevia.gr, pentru a ne face o impresie cu privire la astfel de siteuri/magazine. In mod evident, daca in cazul unui magazin cu mii de produse se vinde putin din fiecare produs, astfel de magazine isi bazeaza existenta si cresterea pe un numar mare de vanzari ale aceluiasi produs.

Indiferent ce tip de magazin sau model de business ai sau planifici sa deschizi, cu siguranta implica anumite particularitati. Hai sa le discutam impreuna si sa gasim cea mai buna solutie pentru a-ti prezenta produsele in cea mai buna lumina in fata potentialilor tai clienti!