Crearea unui site web este (sau ar trebui sa fie, cel putin) un moment important din parcursul fiecarei firme, pentru ca el va reprezenta cel mai important canal de comunicare cu clientii in mediul online.
Este incredibil cate firme isi creaza siteul bazandu-se pe criteriul „sa fie”, fara a acorda o importanta reala siteului, componentelor lui, aspectelor importante comunicate etc. Si nu vorbesc aici despre optimizari de nivel ridicat, despre rate de conversie sau alte lucruri de finete. Vorbim de lucuri de baza…
Intr-o lume in care mediul online a devenit parte integranta a vietii noastre, intr-o lume in care internetul a devenit principala modalitate de informare, este pur si simplu incredibil cate firme ignora acest canal de comunicare pur si simplu urias!!
De aceea, bazandu-ne pe experienta a peste 17 ani in domeniu, am considerat util sa punctam aici cateva aspecte importante, cateva elemente fundamentale pe care orice site de prezentare trebuie sa le aiba pentru a fi eficient.
Fara a mai lungi vorba, sa vedem, la liniuta:
1. In mai putin de 3 secunde siteul tau trebuie sa spuna potentialului client ce ii ofera
Fara mari povesti, ai 3 secunde sa spui cu ce ajuti clientul. Nu il vraji, nu spune povesti, puncteaza la obiect. Iti trebuie un headline clar, vizibil in primul ecran (nu undeva jos de tot ca nu il cauta nici naiba), care sa convinga clientul sa citeasca mai departe.
Implica-ti cititorul, fa-l sa inteleaga ca este pentru el si despre el.
Vinzi ciuperci proaspete? Spune-i asta!
Iti livram ciuperci proaspete, culese din padure, in cel mult 24 de ore in toata Romania!
Cum suna? Ai inteles cu ce se ocupa firma? Presupunand ca ai un restaurant si cauti un furnizor pentru ciuperci, un astfel de headline te-ar convinge sa citesti mai departe? Eu zic ca da…
2. Fa in asa fel incat clientului sa ii fie usor sa te contacteze, din orice pagina a siteului
As fi putut sa sparg acest punct in cel putin 3 subpuncte, dar am ales sa il pastrez compact, pana la urma finalitatea e mai importanta decat metoda, nu-i asa? Sa vedem:
Odata ce headlineul l-a informat cu privire la ce poti sa faci tu pentru el, este foarte important sa oferi clientului posibilitatea sa te contacteze foarte usor. Nu-l complica, fa-i viata usoara!
- Afiseaza datele de contact clar, vizibil, in fiecare pagina a siteului. Aici putem vorbi despre numarul de telefon, adresa de email, eventual programul de functionare al firmei in partea dreapta sus a siteului, acolo unde se asteapta clientul sa le gaseasca.
- Asigura-te ca ai in pagina de contact un formular de contact prin intermediul caruia clientii sa te poata contacta! Usureaza-i munca potentialului client, nu il fa sa se chinuie dand copy/paste la adresa de mail in Outlook. Un formular cu minimul de campuri: telefon, mail, nume si eventual un mesaj cu privire la ce vrea. Sa stabilesti contactul cu o persoana interesata este deosebit de important. Restul il discutati voi ulterior, telefonic!
- Daca esti dispus sa preiei solicitari in timp real, tu sau o persoana dedicata de la birou, instaleaza un modul de tip live chat, de tipul „Suntem online, hai sa discutam!” Da, exact asa cum avem noi in partea dreapta in site. Da, acela! Daca te intrebi cum vei prelua mesajele, pe scurt, prin intermediul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil sau pe calculator, aplicatie de tip messenger. Simplu si eficient!
3. Un meniu simplu, evident, mereu vizibil
Poate parea simplu si oarecum evident, dar sub influenta trendurilor „mobile first” (intelese gresit in acest caz), multe siteuri au inlocuit meniul evident, vizibil, clasic, in versiunea de desktop a siteului cu un meniu „ascuns” de tip mobile, clientul fiind nevoit sa apese pe un indicator al meniului pentru a-l face sa apara pentru a vedea structura. Ca sa nu mai spun ca un astfel de indicator de meniu (similar cu cel de mobil, cu 3 liniute orizontale) pe desktop este teribil de derutant.
O alta situatie intalnita este cea cu meniurile reprezentate de pictograme fara text…Cu foarte mici exceptii, nu e deloc o idee buna! Nu complica lucrurile, ajuta-l pe client sa ajunga la tine repede si simplu!
Pune pe siteul tau un meniu clar, vizibil de oriunde, cu o structura clara a siteului incat vizitatorul sa poata ajunge oriunde in site, in orice pagina, din maxim 7 clicuri. Si 7 este mult in ziua de azi!!!
Daca tot esti aici, citeste eBookul GRATUIT
Ce este important sa stii inainte de a-ti face un site
Afla pe scurt ce conteaza cu adevarat cand doresti sa lansezi un site si fa cele mai eficiente alegeri in materie de cost si rezultate!
Descarca e-bookul!
4. Continut extraordinar! Fulminant!
Siteul tau este pana la urma un canal de comunicare, o metoda de informare, de educare a clientului, de vanzare. Daca vrei sa pastrezi clientul pe site, da-i continut de calitate! Cam ca articolul acesta pe care il citesti ;-)
- Glumesc, dar este un aspect deosebit de real. Gandeste din pozitia clientului: tu, ca specialist in domeniul tau de activitate, ai citi siteul tau daca ar fi al altcuiva? Te-ai intoarce pe el sa regasesti informatii utile? Ai avea ce sa inveti in mod real din articolele din siteul tau?Nu ti s-a intamplat sa gasesti cateodata in plimbarile tale pe net, cate un site atat de bogat in informatie si continut specializat si clar livrat incat sa te reintorci pe siteul acela mereu pentru a mai citi ceva si inca ceva si inca ceva?Gandeste-te ca probabilitatea ca un vizitator sa iti devina client de la prima vizita este mica, foarte mica! Asigura-i vizitatorului motive reale sa se intoarca pe site. Dincolo de informatiile despre firma, despre serviciile oferite, siteul tau aduce valoare? Educa piata in care activezi? Este o resursa? Clientii tai se pot intoarce pe site ca la un material educational care sa ii ajute sa isi atinga scopul (care bineinteles trebuie sa fie in concordanta cu al tau?)Articolele de specialitate, dincolo de faptul ca fac vizitatorul sa se intoarca pe site, iti consolideaza pozitia de lider informational pe segmentul de piata in care activezi. Si toata lumea vrea sa cumpere de la cel mai bun, cel care dovedeste ca stie ce spune si ce face!
- Aici am sa mai punctez inca un aspect, pe care il pastrez aici, la categoria continut: siteul tau are un scop bine definit? Ce vrei sa obtii cu el? Care este obiectivul? Daca stii care este obiectivul si il urmaresti, ai o probabilitate mult mai mare de a-l atinge, nu-i asa?
- Si inca ceva, foarte, foarte important: modul cum este scris continutul siteului tau conteaza foarte mult – vocea in care este scris continutul (vorbesti la per tu cu vizitatorul sau folosesti pronumele de politete, vorbesti jucaus sau sobru, folosesti un anumit jargon?) Detalii de acest gen le poti stabili impreuna cu copywriterul, oricare ar fi acesta. Din nou, un specialist in comunicare te poate ajuta enorm!
- Pagina Despre noi! Serios, nu e gluma! Una din cele mai importante pagini ale unui site de prezentare este pagina Despre noi. Asigura-te ca te prezinti corect, eficient, creaza-i clientului increderea in tine si in activitatea ta. Spune-i cine esti, ce faci, de cat timp, cu cine si de ce ;-) Pune si o harta interactiva Google, sa te gaseasca usor clientul, nu in pagina despre noi, in pagina Contact, dar in fine, am simtit nevoia sa punctez acest lucru aici.
- Scrie corect! Atat…
- Scrie textele siteului folosind ceea ce in engleza se numeste „call to action!!” Asigura-te ca ii indici vizitatorului ce actiune sa urmeze in momentul in care a ajuns intr-un anumit punct al siteului. Nu esti sigur despre ce e este vorba? Da-ne un semn si hai sa discutam despre cum poti imbunatati simtitor raspunsul siteului tau folosind imbolduri de tip Call to actions in siteul tau! ;-)
5. Marturii ale clientilor care sa il asigure pe vizitator ca iti faci treaba bine si poate avea incredere
Indiferent de forma in care le publici pe site, marturiile clientilor sunt deosebit de importante (vezi pagina noastra de marturii). Cere testimoniale in oricare forma: scrisa, filmata, audio etc. Important este sa ai o astfel de pagina, marturiile sa fie credibile, autentice, mai bine da o marturie in limbaj simplu decat una ultra formala. Daca doresti sa publici o parte dintr-o discutie informala, cere intotdeauna acceptul clientului (ex: parte a unei discutii telefonice sau de pe WhatsApp)
6. Identitate vizuala clara, bine definita, aspect vizual bun
Aici ma refer la culori, fonturi, logo, imagini, tot ce tine de aspectul de comunicare vizuala si nu numai. Stiu ca la inceput poate sa nu para important si cu siguranta sa nu vrei sa aloci buget pentru crearea unui brand sau macar a unui logo de pornire, pentru ca banii trebuie sa mearga in directia promovarii, dar este foarte important.
O identitate vizuala clara ii va spune vizitatorului ca acorzi respectul cuvenit afacerii tale, te va ajuta sa te remarci, sa te diferentiezi, sa fii tinut minte de catre client.
Foloseste fotografii clare, realizate de un fotograf profesionist in cadrul activitatii tale sau imagini profesioniste cumparate din banci de imagini specializate, asigura-te ca imaginile sustin atingerea obiectivului. Evita cliparturile sau imaginile de calitate scazuta. Daca ai ocazia, colaboreaza cu un specialist in comunicare, in imagine, te va ajuta imens pe termen lung.
Indiferent care este bugetul pentru crearea layoutului siteului, asigura-te ca acesta este clar si aerisit, ca este desenat in 2, maxim 3 culori, ca foloseste 2-3 tipuri de fonturi care se potrivesc intre ele si ca foloseste imagini in aceeasi tenta coloristica. Macar atat, restul mai dezvolti pe parcurs…
7. Macheta grafica adaptata dispozitivelor mobile (responsive)
Trebuie sa mai spunem ca astazi mai multi vizitatori intra pe siteul tau de pe mobil decat de pe desktop? (daca vrei mai multe detalii cu privire la utilizarea dispozitivelor mobile te invit sa citesti mai multe pe SmartInsights.com) Cred ca stiai deja. Asigura-le vizitatorilor tai o experienta buna, ajuta-i sa te contacteze!
De asemenea, siteurile adaptate dispozitivelor mobile sunt favorizate in cautari. Un motiv in plus, deci…
Gata?! Si elementul important…7.5?
Ei bine, pentru ca articolul se numeste „7.5 elemente importante pe care siteul de prezentare al firmei tale trebuie sa le aiba!”, sa mentionam aici aspectele…legale! Ca sa fim in regula si sa nu ne dam singuri peste degete!
- Datele firmei in clar: numele firmei, CUI, J, adresa, cont etc. Afiseaza-le in pagina de contact, pentru a putea fi usor gasite. Pe langa faptul ca asigura cadrul legal de functionare, iti va asigura credibilitatea necesara in fata clientilor. Un site cu un numar de mobil si o adresa de mail in pagina de contact nu da bine deloc, serios…Aici vorbeam mai demult despre faptul ca pentru anumite cautari, din 10 siteuri care apareau in lista de rezultate, doar 2 publicau datele firmei…
- Link catre ANPC, adica www.anpc.gov.ro si, in anumite conditii, catre platforma SOL (https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=RO), platforma care rezolva la nivel european disputele rezultate in cazul comertului online. Aici sunt lucruri de discutat, dar este de interes articolul de aici sustinut si de cel din siteul avocatnet.ro
- Notificare cu privire la utilizarea cookieurilor in site (notificarea aceea cu acest site foloseste cookiuri pentru a imbunatati experienta etc)
- Inregistrarea la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (DataProtection.ro)
Lucruri sunt multe de spus, am putea mentiona aici multe lucruri importante mai evidente sau mai putin evidente dar care toate pot imbunatati raspunsul siteului tau in interactiunea cu clientii, care pot sa transforme un simplu vizitator intr-un lead interesat si ulterior intr-un client, dar articolul de fata s-ar transforma intr-un mic…roman :-)
Dar daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect si despre cum poti imbunatati siteul tau, lasa-ne datele tale prin intermediul paginii de contact si aruncam impreuna o privire asupra siteului tau!
Ce zici?