Despre cum SA NU FACI marketing prin email

Nu intentionam sa scriu un articol in aceasta directie, dar brusc am simtit nevoia sa il scriu dupa ce timp de mai multe zile la rand am primit cateva emailuri de la siteuri pe care le consideram „de incredere”, emailuri cu tiluri de genul Re: Oferta… sau similar. Practic, emailul trebuia sa imi creeze impresia ca vine ca raspuns al unei cereri concrete si explicite pe care am adresat-o eu…

Dat fiind faptul ca zi de zi initiem comunicari comerciale cu diversi potentiali clienti, un email cu un titlu de tipul Re: Oferta (puneti ce considerati aici) mi-a trezit interesul, dar, in acelasi timp si suspiciunea, dat fiind faptul ca nu recunosteam in nici un fel existenta unei comunicari anterioare cu respectiva firma.

Deci: am citit mailul? Oh, da! Pe primul da, chiar si pe al doilea, cazand in capcana intinsa de marketer.

Am dat curs ofertei? In nici un caz, pentru ca nu aveam nici cel mai mic interes in ceea ce priveste oferta concreta trimisa de site.

Pana aici puteti spune ca mailul si-a atins o tinta, anume aceea de a obtine un numar cat mai mare de deschideri. OK, si totusi, a ajuns mesajul? Nu, in nici un caz, pentru ca reactia mea a fost sa sterg mailul in urmatoarea secunda, imediat ce mi-am dat seama despre ce e vorba.

Care este, pana la final, rezultatul? In ceea ce ma priveste (si eu sunt unul din cei care au primit si deschis emailul respectiv, unul din marea masa a publicului tinta), siteul semnatar a reusit sa isi distruga buna reputatie de care se bucura, facandu-ma din acel moment sa ma gandesc de doua ori inainte de a mai deschide un email primit de la ei, ceea ce, pe termen lung, este un rezultat prost pentru site, rezultat al unei strategii gresite de marketing prin email (si probabil nu numai)

Putem trage si o concluzie din toata povestea asta?

Este foarte important sa respecti promisiunile pe care le faci clientilor, sa livrezi lucrurile la care acestia se asteapta, sa nu le inseli asteptarile si, mai ales, sa nu ii induci in eroare nu in mod voit. Altfel spus, sa nu ii minti, pentru ca, dupa cum spune un proverb, increderea se pierde o singura data, iar in cazul acesta, se poate spune ca se aplica foarte bine.

Consider ca in marketingul prin email, ca si in orice alta forma de comunicare comerciala, este mult mai eficient pe termen lung sa construiesti o relatie buna, oferind potentialilor clienti informatie utila, pe care acestia sa o accepte ca pe un plus de valoare. Punctual vorbind, in acest fel emailul tau va fi cititi si maine, chiar daca potentialul client nu va da curs ofertei de moment. Trimite emailuri ca cele care au generat acest articol si credibilitatea firmei va scadea, raspunsul clientilor la comunicarile comerciale ale firmei la fel, ceea ce, pe termen lung, este un esec. Si nu vrem asta, nu?

Un comentariu la „Despre cum SA NU FACI marketing prin email”

  1. Salut,

    E-mailurile cu Re: nu sunt o noutate si cred ca inca mai pot sa pacaleasca lumea. Pe masura ce oamenii devin mai buni in utilizarea calculatorului, vor invata ajunge la aceleasi concluzii cu noi despre cei care trimit asemenea e-mailuri.

    Intre timp, vin cu o sugestie, ca inlocuitor la mailurile cu „Re:”. Ma refer la e-mailurile „Fwd:”.

    El le folosesc in felul urmator. Trimit un mail cu subject line-ul normal listei de abonati folosind Aweber. Apoi, peste o saptamana, ii segmentez pe cei care nu au dat open si retrimit acelasi mail, adaugand „Fwd:” la inceputul subiectului.

    E moral pentru ca, intr-adevar, fac forward la mailul pe care l-am trimis initial si pe care, dintr-un motiv sau altul, au omis sa il deschida.

    Ce parere ai?

    Răspunde

Lasă un comentariu