Serviciul de intretinere a siteurilor web, mentenanta sau cum vreti sa il numiti este un serviciu auxiliar, un serviciu care, bineinteles, are nevoie de insasi existenta unui site web ca sa existe, pentru ca altfel, nu-i asa, nu ar mai exista intretinerea. Cam la fel este si cu serviciile de promovare, dar acolo e alta discutie…
Una din perceptiile clientilor cand vine vorba despre crearea unui site este ca siteul, odata creat, este suficient si final. Adica, vorba aia, nu l-am terminat? Ei bine, chiar daca „l-am terminat” din punct de vedere al specificatiilor initiale, chiar daca siteul arata si se comporta impecabil, serveste scopurile propuse si isi atinge obiectivele, lucrurile…abia incep!
Esti un pic mirat? Sa citim mai departe…
Dupa finalizarea siteului, care se constituie drept un veritabil canal de comunicare, acesta trebuie sa tina pasul cu firma in sine, cu activitatea si cu noutatile de zi cu zi, iar aceste noutati trebuie anuntate catre potentialii clienti. Pai unde pot fi acestea anuntate prima data mai bine decat pe siteul web?
Siteul web a ajuns in acest moment principala modalitate de informare, o persoana interesata cauta in primul rand pe net informatii cu privire la subiectul de interes. Daca doresti sa afli informatii despre o anumita firma, intri pe siteul ei. Nu prea da bine ca la noutati sa fie cele de anul trecut, nu-i asa? De aceea, siteul trebuie actualizat si cat mai des!
Ce informatii putem trece pe siteul firmei? Pai sa vedem:
- firma participa la o conferinta? La un targ? Sa anuntam pe site!
- am primit o certificare noua ce poate servi scopurile comerciale sau tehnice ale firmei? Sa urcam pe site…
- firma a primit o finantare ca parte a unui proiect cu finantare europeana? Ei bine, probabil este obligat deja sa anunti acest lucru pe site…
- angajezi? Pune pe site!
- ai lucruri de spus, scrii articole, publici informatii din domeniul tau de activitate ce trebuie sa ajunga la clienti? Pai unde sa pui mai bine decat pe site?
Una din cele mai comune practici in privinta siteurilor web este aceea de a nu mai actualiza siteul odata lansat. Nu prea e in interesul firmei, asa e?
Daca tot esti aici, citeste eBookul GRATUIT
Ce este important sa stii inainte de a-ti face un site
Afla pe scurt ce conteaza cu adevarat cand doresti sa lansezi un site si fa cele mai eficiente alegeri in materie de cost si rezultate!
Bineinteles, astazi siteurile se fac in baza unui sistem de administrare de continut, nu se mai fac in „HTML simplu” de mai bine de 10 ani, de aceea actualizarile de baza, adica cele de continut, publicarea articolelor etc le poate face chiar clientul. Asta daca doreste sa isi asume acest lucru, pentru ca de multe ori clientul este prea ocupat cu gestionarea propriei afaceri si nu doreste sa preia si aceasta activitate. De aceea, trimite catre noi actualizarile, pe mail sau le comunica telefonic, cateodata si pe Whatsapp, iar noi le publicam pe site. Simplu.
De multe ori este nevoie de publicarea unor informatii in format grafic, o oferta deosebita care sa ia ochii, poate un banner, poate un flyer etc. Oricare ar fi forma, solicitarea poate fi rezolvata in baza unui contract de mentenanta. Bineinteles, nu vorbim aici de materiale independente, de genul pliantelor de prezentare sau de flyere pentru tipografie, acolo este altceva, sunt lucrari individuale, dar de un banner artistic pentru site, poate un banner pentru un site partener, bineinteles.
De asemenea, in mod frecvent softul de tip CMS din spatele siteului trebuie actualizat la o versiune recenta, care sa asigure cele mai recente functionalitati si sa asigure o securitate sporita siteului. Astazi, cele mai multe astfel de siteuri isi pot face upgrade singure(vorbim aici de platforma WordPress), cateodata nici nu stii ca si-a facut upgrade decat dupa ce procesul s-a incheiat…
Si atunci? Unde intervine serviciul de mentenanta?
Ei bine, intervine. Intervine in faptul ca, din timp in timp, upgradeul nu are loc asa cum ar fi trebuit si siteul pur si simplu nu mai functioneaza. Si atunci trebuie dat inapoi la o versiune anterioara, vazut ce nu a mers si actualizat cu control, urmarind sa depasim problemele. Stim bine lucruri de genul acesta, ne-am lovit de ele de multe ori…
De asemenea, upgradeul platformei trebuie urmat de upgradeul pluginurilor care completeaza functionarea siteului si aici pot aparea alte probleme. Cum ar fi, de exemplu, faptul ca un anume plugin nu mai functioneaza cu versiunea curenta a siteului. Ooops! Sau poate ca in urma unor editari ale functionalitatii, anumite pluginuri nu trebuie actualizate…Simplu, nu? Nu prea…
Mai avem o situatie si este foooarte delicata!!! Anume situatia cand se viruseaza siteul…Despre serviciul de devirusare a siteului, separat de serviciul de intretinere am mai scris aici si aici si mi-am propus sa scriu la un moment dat mai multe, pentru ca este un subiect vast.
Simplu spus, cand siteul tau web se viruseaza:
- Poate virusa si alti vizitatori. Nu prea e bine ca un client de-al tau sa spuna ca a luat un virus cand a intrat pe siteul tau…
- Poate fi gazda pentru un serviciu de tip fishing, sa fure parole sau date bancare, sa te contacteze cine vrei tu si cine nu vrei sa te intrebe de implicarea ta in activitati legate de criminalitatea informatica…
- Sa trimita spam! Zeci de mii de emailuri!!! Si siteul si IPul tau se blocheaza, apari listat in banci de spam si mailurile tale nu mai ajung la destinatar. Si te intrebi de ce…
- Siteul tau poate disparea din Google. Bine, de obicei apare si o informare mare si rosie cand intri pe site si o nota in listingul Google, cum ca siteul respectiv este virusat si intri pe riscul propriu. Dupa care urmeaza eliminarea din index. Asta dupa ce ai muncit atata sa ajungi acolo…
- Tot continutul siteului tau poate fi sters…iremediabil
- …si altele…
Bineinteles, daca siteul tau este virusat si soliciti ajutor, ne punem halatul si trecem la munca. Il curatam noi, il punem pe picioare, asta bineinteles, daca nu s-au sters fisiere iremediabil. Chiar si cand s-au sters se refac lucruri din backup, daca nu exista backup dar siteul este realizat in baza unei platforme de tip CMS incercam refacerea fisierelor din arhivele originale ale CMSului, solutii sunt, dar…ai nevoie de o echipa de specialisti…
Daca nici nu ti s-a virusat siteul, nici nu ai de actualizat date, crede-ma, se creaza situatii cand pur si simplu…nu stii ce s-a intamplat, s-a rupt ceva, un index in baza de date, o permisiune gresita pe un fisier, pe baza de date, apare un ecran alb si nu stii de unde, ti-a spus cineva ca a vazut la tine pe site un inorog alb cu aripi mov si trebuie sa te asiguri ca nu zboara asa ceva prin siteul tau, macar sa fii sigur, ca tie iti plac inorogii…
Sau pur si simplu vrei sa discuti cu cineva anumite aspecte tehnice, sa ceri o parere, sa ceri o solutie, sa configurezi un mail, sa vezi de ce pe un calculator se citeste mailul si pe celalalt dispare (nu serios, apar frecvent astfel de situatii), de ce tot biroul s-a blocat si nu mai poate citi mailul cand Ionela, fata de la suport clienti si-a adaugat mailul pe telefon…si multe altele.
Vrem, nu vrem, lucrurile de genul acesta se cheama consultanta si, oricat iubim de mult sa ne ajutam clientii si o facem cu mult drag de cate ori avem ocazia, o discutie de 30 de minute despre parola gresita de pe telefonul Ionelei si despre blocarea IPului in subreteaua locala poate fi cel mai bine tratata in baza unui contract de mentenanta… Asigura cel putin linistea ambelor parti…
Ar mai fi multe de spus despre serviciul de intretinere a siteurilor si de mentenanta in general. Unele din situatiile prezentate aici, cum ar fi cele legate de mailuri de exemplu nici nu tin de siteul in sine, dar apar frecvent.
Ei bine, oricare ar fi situatia ta, daca in urma citirii acestui mail ai realizat ca ar putea sa apara in listele de mai sus, da-ne un semn si hai sa discutam despre ce implica un contract de intretinere si cum iti poti asigura linistea cu echipa noastra langa tine.
Este simplu, convenabil si deosebit de util! Mai ales pentru tine!