Una din cele mai mari provocari este ca siteul tau sa apara in Google in cautarile organice, naturale. Probabil iti vine in minte acum mult discutatul si blamatul SEO, optimizarea unui site pentru motorele de cautare. Asa e? Poate ai citit despre SEO, poate ai incercat, ai optimizat chiar tu siteul tau atat cat ai stiut, poate ai apelat la specialisti, dar toate acestea cu rezultate, ei bine, sa spunem…mediocre.
Articolul de fata nu este un articol despre cum sa iti optimizezi siteul tau sa apara in cautari, nu ai sa gasesti azi in acest articol astfel de informatii, dar ai sa gasesti altceva, anume cum sa faci ca referiri catre siteul tau sa apara in cautari mult mai usor decat ti-ai fi inchipuit, ca parte a unei solutii de tip Do It Yourself At Home sau guerilla marketing!
Sa vedem…
Pornim de la ideea ca indexul Google afiseaza 10 rezultate in prima pagina (numarul variaza in functie de diversi parametri, dar sa zicem ca avem 10 rezultate in prima pagina) Sa presupunem ca, pentru o anumita cautare, apare si siteul tau in aceste 10 rezultate. Pe ce pozitie este mai putin important in acest moment, desi, in mod evident, pozitia este deosebit de importanta, pentru ca 83% din vizite merg catre primele 4 rezultate.
Ignorand pentru moment pozitia siteului in Google si implicit statistica mentionata mai sus, daca ai un site in prima pagina in Google, ai o sansa din 10 sa primesti o vizita. Dar…daca ai 2 siteuri in prima pagina pentru aceeasi cautare? Sau 3? Sau…10?!?!! Ai, in mod evident, mai multe sanse sa primesti vizite din cautarea respectiva, asa e?
Bine, vei spune, dar eu nu am 10 siteuri, nici nu as avea resurse sa administrez atatea siteuri, abia fac fata cu un site la care lucrez zi de zi, plus ca trebuie sa mai administrez si afacerea in sine. Corect, te cred. Si totusi exista solutii „ieftine” si usoare. Chiar mai multe solutii, daca ma gandesc. Cu toate acestea, in articolul de fata am sa ma refer numai la una din aceste solutii, solutie la indemana oricui.
Esti gata? Solutia despre care vorbesc este…
Publicarea de materiale video pe siteuri de profil (gen YouTube)
Simplu si evident, nu? Ei bine, nu este o surpriza faptul ca in indexul Google, in mod frecvent gasim rezultate din Youtube. Google acorda o importanta mare materialelor publicate pe Youtube (pana la urma, de ce sa nu spunem, este parte a propriei retele si este, poate, normal sa isi favorizeze propriile siteuri) Publica in mod frecvent materiale pe Youtube precum si pe alte siteuri de profil si ai sa ai surprize placute, precum aparitia in diverse cautari a filmuletelor postate.
De asemenea, daca vrei sa mergi mai departe, te poti gandi la Youtube ca la un canal alternativ de promovare unde sa iti creezi o audienta, un public catre care sa publici in mod primar informatii, nu doar secundar ca suport pentru aparitia in cautari (exista afaceri online care isi bazeaza modelul de business pe publicarea de materiale video pe Youtube)
Ce alte siteuri de tip Youtube mai sunt?
Pe langa Youtube poti avea in vedere si alte siteuri de profil precum Trilulilu.ro, Vimeo.com, Metacafe.com Toate iti ofera aceleasi solutii ca Youtube, publicarea materialelor video in paralel constituindu-se in tot atatea sanse de aparitie in cautari si in tot atatea canale alternative de promovare. Singura observatie este sa nu duplici titlurile si descrierile filmuletelor postate, creaza descrieri unice, titluri unice etc.
Dar nu ma pricep sa fac filme pentru Youtube! Ce sa filmez?
Aceasta este una din cele mai intalnite obiectii, destul de reala, pana la urma. Sunt mai multe solutii:
1) Filmarea de reviewuri ale produselor cu telefonul mobil. In ziua de astazi, capabilitatile video ale telefoanelor mobile sunt atat de ridicate incat, cu putina grija, un smartphone de clasa medie poate produce o filmare de calitate foarte buna, cel putin suficienta pentru un material Youtube. Pur si simplu poti face prezentari ale produselor comercializate, ale serviciilor prestate si le poti publica pe Youtube. Fara complicatii, fara pretentii, de undeva trebuie sa incepem. O astfel de prezentare (un pic de alta natura, pentru ca nu este este un review facut de magazin ci de catre o clienta) am gasit pe Youtube, intamplarea face ca reviewul sa fie facut pentru unul din magazinele din portofoliul nostru, respectiv 1001cosmetice.ro (nu stiu daca filmarea a fost facuta cu telefonul mobil sau cu o camera de filmat, dar cred ca ati prins ideea)
2) Compilarea unor filme dintr-un set de fotografii cu ajutorul unor aplicatii de genul Microsoft Movie Maker. Altfel spus, tot ai imagini care sa prezinte produsul, le combini intr-o prezentare video cu ajutorul unei aplicatii precum cea mai sus mentionata, adaugi un fundal muzical, exporti in format video si…gata filmuletul pentru Youtube.
3) Realizarea unor filmari profesionale in mod ocazional sau constant, ca parte a unei strategii de marketing bazate (si) pe materiale video este cea mai pretentioasa solutie, implica un studio video home made cel putin, lumini, idei despre ce inseamna filmare, montaj etc dar, de obicei, rezultatele sunt cel putin deosebite, dupa cum puteti vedea mai jos:
In concluzie, daca iti doresti ca referiri la siteul tau sa apara in cautari, sa spunem pentru o cautare de genul „rochie de seara albastra”, pe langa publicarea respectivului produs in siteul tau, poti publica o prezentare a lui pe Youtube, una pe Trilulilu si una pe Vimeo, asigurandu-te ca fiecare din aceste prezentari este unica si adauga valoare materialului video. S-ar putea ca in timp sa ai surprize frumoase!
Ce zici, incerci de maine?