Cum castigi clienti de pe internet pentru serviciul pe care il oferi?

Simplu si fara prea mari conversatii, cam asta este intrebarea care ii chinuie pe toti cei care isi incep activitatea in mediul online: cum castigi (mai multi) clienti de pe internet? Desi sunt foarte multe raspunsuri aici, in functie de tipul de produse sau servicii oferite, in articolul de fata mi-am propus sa tratez cazul prestarilor de servicii si, mai mult de atat, cazul unui anume serviciu (sau produs).

De ce fac diferenta in felul acesta? Pentru ca, daca nu am face-o, am putea vorbi despre crearea unui site de prezentare relativ „clasic” sa spun asa, in care firma isi prezinta serviciile.

Astfel, putem sparge lucrurile in doua parti simple si bine definite:

1) Crearea siteului

De fapt ce este un site de prezentare?

Cand vorbim despre un site de prezentare, vorbim despre un site de tip „mapa” sau „brosura”, in care se prezinta activitatea unei companii. De exemplu, considerand o firma din domeniul constructiilor rezidentiale, putem sa ne gandim la siteul de prezentare ca prezentand in detaliu lista de servicii oferite (sa zicem consultanta, proiectare, constructii, mentenanta etc)

Ceea ce face un site de prezentare este sa ne prezinte firma, in toalitatea ei in cea mai buna lumina, in detaliu, incat vizitatorul interesat sa gaseasca cel putin suficiente informatii pentru a incepe o discutie cu un agent al companiei.

Pai si nu e bine?

Ba da, este bine si este solutia adoptata de majoritatea firmelor din domeniul prestarilor de servicii: un site „rotund”, complet, care sa prezinte firma cat mai bine. Este de altfel si cazul siteului de fata, nu-i asa?

Alegerea unui site de prezentare este de multe ori dictata si de un buget limitat, firma alegand, daca tot pune banii la bataie, sa isi creeze in prima faza siteul de prezentare, pentru a avea sustinere online pentru prezentarile offline.

Bine, pai si daca nu alegem un site de prezentare, ce alternative avem?

O alta abordare in acest caz, poate fi crearea unui site orientat pe un anumit produs sau serviciu, in mod singular si concentrat, sau, cum ar spune englezul, „focusat”.

Daca tot esti aici, citeste eBookul GRATUIT

Ce este important sa stii inainte de a-ti face un site

…ca sa nu te arunci in gol intr-un domeniu necunoscut si sa pierzi bani

Afla pe scurt ce conteaza cu adevarat cand doresti sa lansezi un site si fa cele mai eficiente alegeri in materie de cost si rezultate!

Descarca e-bookul!

Putem numi acest site si un site de tip „lead generation”, sau generator de contacte, de cereri de oferta etc.

Un astfel de site nu mai prezinta compania in intregul ei, cu toate serviciile si cu tot portofoliul, ci doar acea parte care constituie obiectivul in sine al siteului.

Haideti sa luam un exemplu:

Ne putem gandi la aceeasi firma de constructii careia i-am creat siteul de prezentare mai devreme si sa „decupam” din intreaga-i oferta un anumit serviciu sau produs, ceva care sa poata fi impachetat in mod singular, sa presupunem ca firma ofera servicii de comercializare si instalare sisteme solare de incalzire a apei calde. Ei bine, in cazul acesta putem dezvolta un intreg site doar in jurul acestui serviciu.

Creare site pentru generarea de cereri de ofertaNu vom vorbi despre cartierele rezidentiale construite, nu vom vorbi despre halele metalice, nu vom vorbi despre depozitul de materiale de constructii pe care firma il administreaza. Vom vorbi in schimb, din plin, despre solutia de incalzire a apei calde menajere cu ajutorul soarelui.

Siteul va avea un aspect coerent cu solutia prezentata, va prezenta in detaliu subiectul si va face, foarte important, foarte usoara contactarea furnizorului. Aici putem vorbi despre o identitate vizuala clara, curata si de un formular de contact in fiecare pagina a siteului, clar evidentiat. Cam ca in poza alaturata, cea cu albirea dintilor (imaginea este descarcata din Pinterest, cu simpla intentie de exemplificare)

Siteul va putea oferi si un material sau serviciu gratuit pentru a obtine angajarea vizitatorului si tranformarea lui intr-un prospect. De exemplu, firma ar putea oferi un calcul gratuit al eficientei sistemului in zona de interes si, de ce nu, un discount de 5% la instalare clientilor proveniti din siteul despre care vorbim (nu stiu daca este cea mai buna idee, dar in acest moment, cred ca, cel putin la nivel de idee, functioneaza)

Deci, pentru a putea obtine calculul si discountul, clientul isi introduce adresa orientativa, ca sa facem calculul si specificatiile generale (deja stim in momentul acesta nevoia concreta), emailul si telefonul si primeste pe mail de la firma un calcul orientativ gratuit.

Ce ii mai ramane agentului ulterior? Poate sa il sune pe potentialul clienti si sa stabileasca o relatie umana si o eventuala vanzare? Hmm…ce ziceti?

De ce sunt bune siteurile de tip lead generation concentrate pe un anumit subiect de interes?

Sunt bune pentru ca…sunt concentrate, clar. Elimini din start persoanele care cauta servicii in afara subiectului, rata de conversie este mult mai buna si prinzi o multime de leaduri pe care le poti dezvolta ulterior.

Simplu si eficient, nu-i asa? Dar…cum aduc clientii pe siteul creat?

Simplu. Prin…

2) Promovarea siteului creat

Odata ce am creat siteul si acesta este gata sa primeasca vizitatori, putem opta pentru una sau mai multe modalitati de promovare, in functie de domeniu, de publicul tinta si de…bugetul clientului. Solutii sunt, mai multe chiar si, da, pe termen mediu-lung, o combinatie de metode de promovare va da cele mai bune rezultate, dar, pe termen scurt, recomandam o definire a nevoilor si rentabilizarea solutiei. Altfel spus, odata ce avem siteul, incepem sa testam solutii de promovare si cautam canalele de promovare si implementari concrete care sa aduca rezultate.

Ce solutii posibile de promovare avem?

Fara sa intru in detalii, putem vorbi despre:

  • Campanii pe search prin Google AdWords
  • Campanii de promovare prin Facebook Ads
  • Email marketing (trimiterea de newslettere catre prospectii care au lasat emailul)
  • SMS marketing (trimiterea de SMSuri catre prospectii care si-au lasat numarul de telefon)
  • Crearea unei pagini de Facebook si crearea unei comunitati favorabile

Pe langa cele de mai sus, putem avea in vedere SEO (optimizarea siteului pentru motoarele de cautare), dar aici deschidem putin un alt subiect si o alta „usa”, pentru ca mai sus discutam despre un site focusat, cu relativ putine pagini, un site relativ „inchis”, in care vizitatorul sa fie incurajat sa isi lase datele, nu de un site de continut, care sa raspunda bine la SEO. Cele doua nu se exclud, cu siguranta, dar discutia este putin diferita.

Mai simplu spus, solutia este compusa din doua parti: crearea siteului focusat pe un anumit subiect si promovarea targetata. Dupa ce se verifica solutia si isi dovedeste eficienta, lucrurile pot fi dezvoltate in functie de caz, dar elementele esentiale raman aceleasi.

Deci, tu ai vrea sa iti cresti baza de clienti de pe internet? Sau esti multumit cu baza actuala de clienti?

Contacteaza-ne prin intermediul paginii de contact sau la telefon 0723-635.639 si hai sa vedem impreuna ce solutii gasim!

Lasă un comentariu