Inca de la inceput, Google a dat o deosebita importanta relevantei rezultatelor indexate, precum si vitezei cu care indexeaza aceste rezultate. La inceput, ritmul in care vizita siteurile era mai lent, se permitea si inca se permite mentionarea frecventei de actualizare a continutului incat Google sa stie cand sa mai viziteze siteul, dar momentele exacte in care Google viziteaza siteul si frecventa acestora, ei bine, erau (de fapt sunt) stiute doar de Google.
Asta ridica si o problema la nivel de optimizare SEO, orice efort putea fi vazut abia peste cateva luni, adica mizai pe o strategie, faceai eforturi coerente, plecand pe anumite premise si peste cateva luni (!) vedeai daca strategia a fost buna sau nu…Si cateodata nu era…
Acum aflam (via SearchEngineLand.com) ca Google testeaza o indexare in timp real, ceea ce ar face din Google un element si mai puternic de informare si furnizare de stiri!! Pana acum, priveam Google ca pe un motor de indexare a informatiilor, unde relevanta era factorul cheie, nu viteza. Dintr-un punct de vedere (OK, nu in Romania, dar la nivel international), Twitter era privit ca un motor de cautare in timp real si chiar Facebookul poate fi privit ca atare. Ei bine, Google se alatura jocului!
Era oarecum de asteptat, daca ne gandim la faptul ca filmarile in timp real (live streaming) au devenit populare pe Facebook, probabil numarul acestora urmand sa creasca in perioada urmatoare, iar singura ratiune a unei filmari live fiind aceea de a prezenta momentul prezent, care (nu-i asa?), ar fi util sa se regaseasca in cautari…
De ce este indexarea in timp real a informatiei din site importanta pentru tine si afacerea ta?
In timp ce scriam acest articol, ma gandeam daca informatia este de interes general sau este utila si interesanta doar pentru specialisti. Ei da, sunt convins ca este cu adevarat de interes general si, mai mult, sustine din plin ideea actualizarii frecvente a siteurilor.
De fapt, tind sa cred ca dupa ce aceasta facilitate va deveni publica, daca nu esti prezent in mod constant pe site, cu articole noi, cu informatii noi, nu vei mai fi prezent in Google (si suna destul de plauzibil, nu-i asa?) probabil in acel moment frecventa cu care iti vei actualiza siteul va deveni si mai importanta pentru o buna pozitionare. Un mare plus pentru bloguri, pentru siteurile de tip ziare online, pentru magazinele online cu viteza mare de rulare a stocurilor.
Practic, in acel moment, frecventa cu care vei actualiza siteul va deveni cu adevarat un factor de pozitionare. Vrei mai mult? Publica mai mult(regula valabila oricum de la inceputul internetului)! Cu siguranta, ponderea acestui factor va depinde de industrie, frecventa nu are cum sa fie la fel de importanta pentru un site de stiri si pentru unul de costume de Halloween, ma gandesc.
Cum va fi cu siteurile de prezentare care isi actualizeaza informatia rar? Hmm, vom vedea…
Deocamdata, aceasta facilitate se pare ca va fi disponibila prin intermediul unui API doar anumitor publisheri de calibru, dar Google spune ca in cateva luni va incepe testarea versiunii publice in versiunea BETA.
Sa vezi atunci teste SEO…