Cand ajuta un blog de firma?

Cat poate ajuta un blog de firma?De cate ori vine vorba despre blogging in contextul realizarii unui site web pentru unul din clientii nostri (societati comerciale), apare in discutie seriozitatea bloggingului, clientii considerand bloggingul o poveste frumoasa despre care sa vorbesti cu amicii, o indeletnicire pentru elevi si studenti si pentru oamenii cu mult timp liber, dar in nici un caz nu pentru ei.

Oare chiar asa este?

De fapt, ce este un blog?

Nu am sa vorbesc aici prea mult despre ce este blogul din punct de vedere tehnic, am sa dau numai cateva lamuriri de baza, pentru a fii siguri ca vorbim despre acelasi lucru. Un blog nu este altceva decat un site web unde editorul, cel care publica, scrie in mod relativ frecvent, o platforma interactiva, unde cititorii pot contribui prin comentarii.

Datorita succesului platformelor precum WordPress, Blogger sau alte asemenea, blogurile au devenit foarte raspandite la nivel mondial. Imi amintesc de impresia pe care o aveam in timpul facultatii, aceea ca interentul este un mediu de cele mai mutle ori read-only, unde poti citi informatie, dar prea putini pot sa si scrie. Ei bine, azi lucrurile s-au schimbat mult de tot, aproape oricine poate sa isi creeze un blog in cateva minute!

Revenind la ideea initiala, din punct de vedere al unei unelte de marketing, un blog este o unealta de comunicare foarte eficienta, cu ajutorul careia, cel care editeaza blogul respectiv poate comunica cititorilor sai idei, in spiritul dictat de propria personalitate, sau in cazul discutat aici, de politica de marketing a societatii.

Dupa cum vedeti, vorbesc aici despre cititori, si nu despre vizitatori, deoarece profilul celor care viziteaza/citesc bloguri este acela de cititor, blogurile fiind mai degraba o platforma dedicata publicarii de idei, precum un ziar in mediul offline.

Bine, bine, dar cum poate sa ajute asta firma mea?!

Am sa fac aici o afirmatie indrazneata, pe care alti colegi din aceeasi bransa s-ar putea sa nu o aprobe, si am sa incerc sa si explic ce am vrut sa spun:  sunt situatii in care un blog nu ajuta

Nu spun ca strica, spun doar ca uneori, valoarea adaugata de un blog este aproape zero.

Un blog este, dupa cum spuneam, o platforma de comunicare, prin el se comunica idei, se comunica directii, viziuni, tendinte, intentii etc.

O conditie esentiala pentru ca blogul sa fie eficient este ca el sa fie actualizat cat mai des. Un blog instalat si uitat, nu ajuta, ba din contra. Cui i-ar placea sa inceapa o comunicare cu o firma pentru care „Cele mai recente realizari” sunt de acum 5 luni? Mie nu prea…

Dar, in primul rand, pentru ca un blog sa ajute firma in cauza, el trebuie sa se potriveasca caracterului firmei, politicii de comunicare.

Este la fel ca la persoane:

Daca va place sa fiti in mijlocul situatiei, in mijlocul oamenilor, sa comunicati, un blog va ajuta mult. Daca politica firmei este rece, necomunicativa, de izolare, un blog nu ajuta. Nu ajuta pentru ca nu se potriveste cu politica Dvs de comunicare.

Daca tineti frecvent legatura cu furnizorii, cu clientii, pastrand o legatura dincolo de momentul cand taiati facturile sau discutati necesarul sau eventualele probleme, un blog va ajuta mult. 

Trebuie sa intelegeti profilul persoanelor care viziteaza un blog. Dupa cum spuneam, e vorba de cititori, e vorba de persoane reale care socializeaza, comunica, interactioneaza intre ele. Un blog creeaza prieteni, un blog invita la comunicare, la socializare, la trimis mailuri, la dat telefoane etc. Un blog este cald si viu.

Daca sunteti usor abordabil, un blog va ajuta mult. Un blog este o platforma interactiva, cititorii vor comenta cele publicate, trebuie sa fiti gata sa raspundeti, sa dati lamuriri, sa clarificati probleme.

Daca va recunoasteti in ce am zis mai sus, un blog va va ajuta foarte mult. Daca nu, probabil o alta forma de comunicare va poate ajuta mai mult decat un blog.

Oricum, daca nu va recunoasteti in cele de mai sus, poate o discutie cu departamentul de marketing nu ar strica…

Un comentariu la „Cand ajuta un blog de firma?”

  1. Apreciez sa vad informatie de calitate si ca sa fiu sincer, am momente cand pot aprecia si discutii generale, indiferent de tema. Blogul asta este un loc unde sper sa am timp sa mai revin si sper sa pot comenta si eu cat mai des pe temele si subiectele puse in discutie de voi. Numai bine.

    Răspunde

Lasă un comentariu