Vrei sa iti promovezi siteul? De acum trebuie sa pui mai multi bani pe masa!

Dupa cum bine stiti si dupa cum am mai discutat aici, promovarea unui site se poate face pe multe canale, insumarea acestora ducand la rezultate bune. Dintre acestea, intotdeauna, traficul organic din Google (obtinut prin optimizarea unui site) a fost unul din cele mai vanate de proprietarii de siteuri datorita raspunsului foarte bun pe care il are in termeni de conversie si bineinteles, costurilor scazute pe termen lung.

O alta sursa de trafic foarte buna, cu costuri relativ scazute pe termen lung il reprezinta traficul generat de o pagina de Facebook corect construita (aici ma refer la o baza reala de fani, fani obtinuti prin metode corecte, cu targetare, putem discuta mai multe aici, va recomand ca pornire a discutiilor un articol pe care l-am publicat aici mai de mult)

Ei bine, in ultima vreme, lucrurile s-au schimbat destul de mult! Cei doi colosi Google si Facebook fac eforturi mari pentru directarea utilizatorilor catre cheltuirea banilor pe marfa lor, anume pe cumpararea de trafic, sau PPC.

Google a schimbat fata searchului organic atat de mult in ultima vreme incat, sub motivatia imbunatatirii relevantei rezultatelor, aproape ca a descurajat eforturile in aceasta directie. Bine, acum nu trebuie sa renuntam la optimizarea siteului(mi-ar sari de altfel in cap o industrie intreaga), doar ca, sustin eu, nu trebuie sa mai facem din acest lucru o religie in sine, facand in schimb eforturi reale si corecte de a oferi valoare utilizatorilor (mai multe despre ce putem face azi pentru traficul de maine am scris aici) si facand din SEO o componenta a mixului de promovare, nu metoda principala.

Sa judecam putin:

  • Zona rezervata rezultatelor organice in ecranul vizibil a scazut pana la, atentie, 13% (via mashable.com) sau 18,5% conform SearchEngineWatch.com!!! restul fiind ocupat cu anunturi platite, harti, produse, informatii Wikipedia etc etc etc
  • Primele rezultate din index sunt platite. Ultimele rezultate sunt platite. Rezultatele din coloana din dreapta sunt platite.
  • S-a micsorat in anumite situatii numarul de rezultate organice din prima pagina, de la 10 la 7
  • Google cripteaza (sub motivul protejarii confidentialitatii) keywordurile organice in softurile de urmarire a vizitelor (ex Google Analytics) facand practic imposibila urmarire reala, calitativa, a vizitelor organice, lovind astfel in mod ireversibil bransa SEO. Interesant ca motivul confidentialitatii nu mai functioneaza in cazul Google AdWords unde cuvintele sunt bineinteles vizibile. Cum stam cu confidentialitatea aici?
  • In permanenta, intr-o continua incercare de imbunatatire a relevantei rezultatelor, Google schimba regulile jocului, indexul de cautare schimbandu-se foarte mult si foarte des, facand eforturile de pozitionare aproape inutile.

Si Facebook ne micsoreaza in mod voit vizibilitatea posturilor! De ce oare?

In mod similar, jocul continua si pe Facebook, unde vizibilitatea articolelor postate a scazut simtitor in ultima vreme. Daca pana acum ceva vreme, postarea noutatilor relevante pe o pagina de Facebook cu multe likeuri era o solutie eficienta pentru aducerea unui trafic bun pe site, in ultima vreme se poate observa ca un numar din ce in ce mai scazut de abonati vad noutatile postate. Vreti o cifra concreta? Ce spuneti de…2%?(via SocialMediaToday.com)

Explicatii sunt multe: suntem foarte multi pe Facebook, cantitatea de informatie publicata zi de zi este imensa, deja este foarte greu sa urmaresti noutatile, toti incearca sa pacaleasca Facebookul in vederea obtinerii de likeuri etc. Facebook sustine ca incearca, si in mod evident nu ii putem contrazice, imbunatatirea raspunsului si aduce in mod permanent modificari algoritmilori care definesc modul cum un post ajunge la utilizatori.

In mod real insa, rezultatul este faptul ca din ce in ce mai putini abonati vad articolele postate pe Facebook, incat, pentru a avea suficienta vizibilitate, suntem nevoiti sa ne indreptam din ce in ce mai des catre uneltele platite oferite de cele doua platforme, catre Google AdWords si Facebook Ads, catre promovarea articolelor postate pe Facebook contra cost (post boosting) si, ma intreb daca nu cumva in curand aceasta moda va lovi si email marketingul, avand in vedere un articol pe care l-am citit ieri.

Nu spun ca este un lucru rau. Spun doar faptul ca se ascut sabiile, ca Google si Facebook vor castiga mai mult, noi vom cheltui mai mult pentru trafic, lupta va deveni mai dura. Cred ca asta e bine pentru industria profesionistilor PPC pana la urma, nu?

Ce credeti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *