Am sa incep prin a spune ca un site, odata construit, este abia la inceput de drum. El trebuie promovat, zi de zi, ceas de ceas si in acelasi timp…trebuie extins prin adaugarea de informatie noua, de pagini si articole noi.
Despre acest lucru am sa vorbesc aici, despre cresterea cantitatii de continut pe site, despre adaugarea de articole si pagini noi.
Dar de ce sa adaug articole noi pe site? Am spus tot ce am avut de spus la inceput!
Esti sigur? Sunt destul de convins ca nu ai spus chiar tot ce ai avut de spus de la inceput. Siteul reflecta activitatea ta si a firmei tale, iar tu, ca profesionist, ai mult mai multe de spus despre domeniul tau de activitate decat ce ai spus in cele 5-10 pagini initiale ale siteului. Am dreptate?
Sunt multe motive pentru care sa scrii articole in site, am sa enumar aici doar cateva, anume:
- motoarelor de cautare le plac siteurile care se actualizeaza, dovedesc ca sunt active, vii si ca merita sa le aduca in fata in cautari
- vizitatorilor tai le plac siteurile care aduc noutati, din nou acest lucru arata ca firma din spatele siteului este activa (nimanui nu ii place ca la capitolul noutati sa vada conferinta de anul trecut)
- motoarele de cautare consuma in principal text. Cu cat mai mult text pe site, cu atat mai multe posibilitati de a fi gasit pe internet in cautarile naturale. E logic, cu cat ai mai multe articole care pot raspunde unei cautari, cu atat mai multe posibilitati de a fi gasit ai
- prin crearea unei baze de articole pe domeniul tau de activitate te pozitionezi in ochii vizitatorilor tai/potentialilor clienti ca un formator de opinie, ca un expert in domeniul tau de activitate. Toti vrem sa cumparam de la cineva care se pricepe. Asa este?
Bine, dar ce sa scriu? Si daca „dau din casa” ma mai plateste cineva pentru serviciile mele?
Subiecte sunt mii, serios. Daca nu ma crezi, gandeste-te la acele lucruri pe care le explici clientilor tai la telefon zilnic. Gandeste-te la intrebarile pe care le primesti frecvent. Fiecare dintre acestea poate reprezenta subiectul unui articol. Fa ca Eminescu, noteaza-ti pe ceva ori de cate ori ai o idee pe care o poti transforma intr-un articol pe site, ai sa vezi ca e o metoda care functioneaza!
Iar in privinta secretelor dezvaluite, nu iti fa probleme, cine doreste cu adevarat sa cumpere de la tine, va cumpara. Si oricum, nu da tot din casa, poti spune lucrurile in asa fel incat sa lasi ceva si pentru tine…
Bun, acum ca am lamurit de ce si ce anume sa scriem, hai sa vedem cum trebuie sa fie un articol incat sa fie bine privit din punct de vedere al optimizarii pentru motoarele de cautare.
Deci: cateva idei la liniuta despre cum sa scrii un articol „optimizat” pentru Google?
Tinand cont de cele mai sus mentionate, putem adauga urmatoarele:
- un articol optimizat SEO trebuie sa fie despre un subiect anume, nu despre zece – fiecare articol pe care il scrii trebuie sa trateze o tema, nu mai multe, altfel va fi bulversat si cititorul, va fi bulversat si Google. Alege o tema pe care doresti sa o tratezi si scrie despre ea la modul corect, frumos, detaliat. Sa zicem ca ai un site de prezentare pentru servicii de curatenie si alegi ca tema „cum cureti geamurile murdare de vopsea”. Ei bine, articolul pe care il vei scrie trebuie sa fie, in mod evident, despre cum sa cureti de vopsea geamurile murdare, nu si despre cum sa cureti covoarele de vopsea. Cel de-al doilea subiect trateaza-l in alt articol! In felul acesta articolul tau va fi focusat, va fi relevant pentru criteriul ales si va raspunde bine cautarilor pe acel subiect.
- articolele pentru site trebuie sa fie lungi – in functie de platforma/siteul pentru care scrii, lungimea articolelor este diferita. Evident ca daca postezi noutati pe Twitter, scrii scurt. Foarte scurt. La fel si pe Facebook, cateva idei. Pentru siteul tau e invers. Scrie articole lungi, de cel putin 500 de cuvinte, daca poti chiar si mai lungi (poate 1000?). Ai sa vezi ca odata ce incepi sa scrii, ideile iti vin si iti va fi greu sa te opresti. Articolele care spun ceva, care trateaza la modul serios un anume subiect sunt lungi. Pe scurt, Google iubeste articolele lungi. Articolele scurte, de 200-300 de cuvinte tind sa fie privite ca spam. Deci pentru site scrie articole lungi!
- ai ales deja un subiect despre care vei scrie. Priveste-l ca pe un criteriu de cautare. Cum ar cauta potentialii tai clienti pe net subiectul despre care scrii? Sa zicem ca scrii despre curatarea geamurilor murdare de vopsea. Bun, deja avem un criteriu, anume „curatare geamuri murdare de vopsea”, sau „curatarea geamurilor murdare de vopsea”, sau de ce nu, „cum curat geamurile murdare de vopsea”.
- odata ce ai gasit si criteriul de cautare, keywordul, scrie folosindu-l in text. Nu exagera si tine cont ca scrii in principal pentru oameni, nu pentru motoarele de cautare! Nu transforma textul intr-unul pe care vizitatorii sa nu il poata citi pentru ca este scris nenatural, cautand prea mult „optimizarea” lui. Foloseste formule naturale, gasind pe cat posibil formulari unde sa scrii si in forma exacta criterul.
- foloseste criteriul exact de putine ori, sa zicem de 3-4 ori intr-un articol de 500 de cuvinte. Poate chiar mai putin. Si foloseste de inca vreo cateva ori in forme modificate, alternative, intoarse etc
- foloseste criteriul dorit in titlul articolului. Este foarte important!!
- foloseste criteriul de cautare dorit in primul si in ultimul paragraf
- invata putin despre tagurile H1, H2, H3 etc. Pe scurt, H1 e cel mai important titlu dintr-o pagina. Asigura-te ca titlul articolului tau e H1 si ca nu mai ai alt H1 in pagina (un singur H1 pe pagina).Punctul acesta este deja putin prea tehnic, dar e bine sa stii de el. Oricum, de obicei, multe din platformele de administrare de continut sunt pregatite din acest punct de vedere, deci este posibil ca si platforma folosita de tine sa respecte aceste criterii de baza.
Pot sa iti povestesc mai multe despre acest subiect, despre cum sa adaugi linkuri interne siteului, despre cum sa adaugi imaginile incat sa fie placute de Google, despre cum sa scrii un articol incat sa fie usor de citit si placut de cititori, precum si despre multe altele, dar, pentru ca deja articolul acesta este destul de lung, voi face din aceste subiecte…un alt articol!
Nota: articolul de fata este deja in continuarea unui alt articol, cel despre lucrurile pe care trebuie sa le stii si sa le faci astazi pentru a te bucura de trafic si maine
Later edit: Recomandam, cu repetitie, sa scrieti articole pentru cititori, care sa adauge valoare, nu pentru motoarele de cautare. Nu exagerati cu folosirea „cuvintelor cheie” in articol, pentru ca Google a devenit foarte sensibil la acest aspect!