In strategia de crestere a unui site, un loc foarte important il ocupa optimizarea acestuia pentru o buna indexare in motoarele de cautare (a.k.a. SEO).
Optimizarea unui site te poate duce pe prima pozitie in Google pentru cautarile care te intereseaza, iar asta inseamna business, inseamna bani! De altfel, exista industrii intregi in care optimizarea siteului este unul din cele mai importante aspecte.
Ce implica optimizarea unui site, in linii mari, din punct de vedere tehnic?
Optimizarea unui site pentru a fi gasit in motoarele de cautare implica, din punct de vedere tehnic, mai multe aspecte, mai multe faze si etape de planificare si implementare, dintre care enumeram, fara a intra in multe detalii, pe cele mai importante:
- stabilirea potentialelor cuvinte cheie – optimizarea unui site se face pentru anumite cuvinte cheie, nu pentru orice criteriu din lume. Se stabileste un set de cuvinte cheie, sau fraze de cautare de pornire, se face un studiu al cautarilor „reale” si eficiente din jurul cuvintelor de baza, identificandu-se astfel cuvintele de cautare „reale”(asa cum sunt folosite de cautatori) care au un volum de cautare suficient de mare si prezinta suficient potential pentru optimizare.
- analiza competitiei pe search pe criteriile dorite – pornind de la cuvintele stabilite in pasul anterior, se identifica „oportunitatile din piata”. Altfel spus, vedem in functie de fiecare criteriu de cautare, cat de puternic sau cat de slab/permisiv este indexul Google (prima pagina) Mai simplu spus, incercam sa vedem daca pentru o anumita cautare am putea sau nu sa patrundem in prima pagina, pentru ca daca primele 10 siteuri din Google sunt foarte puternice pentru respectiva cautare, toate eforturile noastre de optimizare ar putea fi inutile.
- crearea de continut optimizat si/sau optimizarea celui existent – aici vorbim despre modificarea continutului siteului deja existent sau despre scrierea unor articole noi pe temele de interes. In functie de anumite criterii, de anumite teme, cu o anumita frecventa etc. De retinut ca unul din cele mai importante criterii pentru o buna pozitionare in Google il reprezinta continutul creat in baza criteriilor de cautare.
- crearea de linkuri – in functie de continutul creat si de criteriile de cautare pentru care doriti pozitionarea. Exista reguli de creare a linkurilor, cate, de unde, in ce fel etc
De remarcat mai sus cuvintele „din punct de vedere tehnic”. Ceea ce am spus mai sus este corect. Este corect astazi, la fel cum a fost corect in ultimii 15 ani (aici ma refer la anii Google) si de ce nu si inainte.
Bun, si atunci? Care e problema?
Inca de la inceputul sau, Google a incercat sa furnizeze rezultate cat mai relevante, bazandu-se pe o multime de criterii si variabile.
Totodata, datorita potentialului financiar urias al pozitionarilor in Google si speculand strategia de pozitionare mai sus descrisa, criteriile pur tehnice de pozitionare, precum si anumite „brese” in algoritmii Google (greu de crezut ca exista, asa-i?), pe primele pozitii au inceput sa apara multe siteuri care nu erau neaparat relevante, dar care, din punct de vedere tehnic, raspundeau cererilor algoritmice.
Cum se impaca acest lucru cu ideea de a furniza rezultate relevante? Ei bine, nu prea se impaca!
Pornind de la ideea de relevanta, in permanenta Google si-a „imbunatatit” algoritmii de indexare si pozitionare, reordonand indexul de cautare, eliminand siteurile pozitionate „oportunist”, schimband pur si simplu industria din temelii aproape la fiecare astfel de actualizare.
Au fost multe updateuri Google si vor mai fi de-aici incolo o multime, multe siteuri care se stiau pe primele pozitii in Google, disparand pur si simplu din cautari, altele luandu-le locul. Indexul Google se va schimba permanent, siteurile vor fi reindexate, unele vor trece in fata, altele vor cadea. Si jocul se va relua…
Si atunci, care este solutia pentru trafic pe termen lung?
Consider ca, dincolo de toate aspectele „negative” mai sus mentionate, trebuie sa privim partea buna a lucrurilor: rezultatele Google devin din ce in ce mai relevante! Si asta e bine. Am sa fac in continuare cateva observatii „la liniuta”:
- Pozitionarea unui site in Google a inceput sa tina cont foarte mult de aspectele sociale, de prezenta siteului pe siteurile sociale gen Facebook, LinkedIn, Google+ etc
- Pozitionarea unui site in Google este astazi influentata de „validarea siteului” de catre vizitatori, de timpul petrecut pe site, de numarul de pagini vizitate si de cat de repede sau de greu se intorc vizitatorii tai in Google pentru o alta cautare. E destul de logic, nu? Daca un vizitator a intrat la tine pe site cautand unul din criteriile pentru care te-ai optimizat si a plecat imediat, ba mai rau de atat, s-a intors in Google pentru a accesa un alt site din acelasi index de rezultate…e rau, inseamna ca siteul tau nu e relevant pentru cautarea respectiva, deci…de ce sa stai in varful listei de rezultate??!!
- Profilul de linkuri care trebuie construite catre site a evoluat (fantastic, atentie!!!) catre unul „natural”! Adica, daca vreti, daca siteul e foarte bun, relevant, va atrage in timp linkuri, alte siteuri partenere sau concurente vor adauga linkuri catre el, asa cum considera ele ca e bine, necontrolat, conducand la o distributie naturala a linkurilor. Ei bine, aici vrea Google sa ajunga, la un profil al linkurilor natural, nu construit, nu controlat de specialisti.
- Cred ca putem spune, pana la urma, ca greutatea nu mai cade atat de mult pe pozitionarea unui site in Google, cat pe traficul relevant pe care il primeste, iar traficul vine pe multe canale.
- Din ce in ce mai mult pozitionarea in Google tine cont de aspectul uman, social, cum spuneam si mai sus, departandu-se de criteriile pur tehnice. Asta este un lucru bun, pana la urma rezultatele din cautari sunt pentru oameni, nu pentru roboti. Putem spune chiar ca se tine cont de branding si aici ma refer la modul cum se reflecta acesta asupra traficului siteului, anume un site cunoscut, cu o vizibilitate foarte buna, cu un brand foarte bun va avea un mix echilibrat de canale de trafic, adica, mai simplu, va avea vizitatori din cautare dar si din Facebook, Google+, va avea vizitatori directi, care au scris adresa direct in bara de adresa, pentru ca, nu-i asa, vorbim deja de recunoastere, va avea vizitatori din linkuri postate pe alte siteuri (sau atentie, postate DE alte siteuri, in dulcele stil natural), din mail etc. Totodata, un site va avea cautari dupa brand, nu numai dupa cuvinte cheie(cautari in Google de genul argebit sau siteuri argebit)!
Ca sa raspund la intrearea din titlul sectiunii, pentru continuitate de trafic si crestere, fa lucrurile corect! Fa lucrurile normal, natural, nu taia colturile! Munceste! Ceea ce ar trebui sa facem este sa ne indreptam catre crearea de continut de valoare si atragerea de linkuri, versus construirea de linkuri. Ar trebui sa facem lucrurile bine, sa atragem aprecierile cititorilor, vizitatorilor, potentialilor clienti.
Acesta este SEO de azi si, de ce nu, de maine.
Bineinteles ca in continuare, brese in Google exista si in continuare vor fi siteuri care le vor specula. Dar probabil, la un moment dat, un nou update Google va remedia acest lucru. Dupa care noi reguli vor fi speculate si noi oportunitati descoperite. Si tot asa.
Sfatul nostru este sa va indreptati atentia si sa va canalizati eforturile in directia crearii de valoare. Faceti lucrurile bine, adaugati valoare, fiti prezenti pentru tot. In acest fel siteul va creste natural, durabil si va fi mult, dar mult mai putin sensibil la schimbarile care au loc in algoritmii de pozitionare Google. E si normal de altfel, schimbarile in algoritmii Google sunt facute sa elimine siteurile pozitionate oportunist, cele naturale, relevante si „corect” pozitionate vor trece peste cutremure cu bine.
Succes!