Site virusat, blocat de Google, ajutor!!

In ultima vreme, virusarea siteurilor este o adevarata problema,numarul atacurilor informatice asupra siteurilor crescand simtitor. Aprecierea nu este la nivel statistic ci la nivel practic: in ceea ce ne priveste, solicitarile de genul site virusat, cum devirusez un site, site blocat de Google etc au fost destul de multe.

Adevarul este ca rezolvarea situatiei nu suporta amanare, un site virusat fiind o mare problema din mai multe puncte de vedere.

1) Un site virusat poate virusa alte siteuri sau calculatoare

Daca siteul tau este virusat, el poate constitui punct de distribuire a virusului catre alte siteuri, catre alte computere, prin simpla accesare a siteului. Ia gandeste-te: 10.000 de accesari ale unui site virusat inseamna 10.000 de potentiale victime. Nu e bine deloc.

2) Un site virusat poate fi blocat de furnizorul de servicii de gazduire

Un subiect sensibil, mai ales ca e usor ca fiecare parte sa arunce vina in curtea vecinului: nu e de la site, e de la server. Nu e de la server, e de la site. Indiferent ce s-a intamplat, este posibil ca in cazul in care siteul poarta un virus care, de exemplu, trimite mailuri de tip SPAM sau viruseaza alte siteuri, acesta sa fie blocat de furnizorul de hosting, pana la solutionarea problemei

3) Un site virusat este blocat de Google

Ca urmare a punctului 1, in cazul virusarii unui site web, Google blocheaza accesul la site pentru protectia vizitatorilor siteului. Sunt convins ca ati intalnit deja siteuri blocate de Google in momentul accesarii. Este clar ca in acel moment, orice beneficiu adus de site a disparut cu desavarsire, cel putin pana la devirusarea si deblocarea siteului din Google.

4) In cazul virusarii pe termen mai lung, siteul poate pierde pozitionarea in Google

Foarte adevarat si deloc placut. Daca Google vede ca nu te grabesti sa devirusezi siteul poate deindexa siteul, acesta disparand din cautari. Partea buna este ca odata devirusat (repede), siteul revine de obicei in cautari pe pozitia anterioara.

5) Un site virusat poate suferi pierderi de date, de fisiere etc

In functie de virusul care a afectat siteul, stricaciunile pot fi diferite, mergand de la o simpla inlocuire a unui fisier de index, la virusi plasati in foldere, la „portite de intrare” care sa permita accesul in sistem, pana la modificarea fizica a multor fisiere sau a bazei de date. Rau. In functie de virus, de tipul acestuia, se pot recupera lucruri sau…nu.

Acum, ca observatie generala, in cazul unui serviciu bun(sau ar trebui sa il numim normal?) de gazduire, exista backupuri ce permit restaurarea unei versiuni anterioare a siteului. Din pacate, nu de putine ori ne-a fost dat sa vedem ca…nu este intotdeauna asa, nu intotdeauna fiind disponibile versiuni salvate ale siteului pe serverul ce ofera gazduirea.

6) Un site virusat poate constitui o problema de imagine

Nimanui nu ii convine ca in urma unei conferinte, unei intalniri importante, potentialul client, partener, sa intre pe site in cautarea ofertei si sa vada, dupa caz, un mesaj postat de un hacker, pe un fond mare si negru, sau mesajul pus de Google pentru protectie. In ambele situatii imaginea firmei este afectata si…clar nu ne dorim acest lucru.

Ce putem face in cazul unui site virusat?

Simplu si fara complicatii, se urmeaza niste pasi:

  1. Se identifica problema, virusul, prin „metode specifice”: cu ajutorul unor unelte/tooluri care pot identifica virusii, un fel de „antivirusi online”, prin intermediul notificarii de la Google, notificare care poate oferi informatii cu privire la natura virusului, prin mesajele din interfata Google Webmaster Tools sau, in cazul unor softuri foarte cunoscute celui care face devirusarea, identificarea elementelor straine se poate face si din ochi (in anumite cazuri chiar nu prea se poate face altfel, devirusarea insemnand pur si simplu multa munca)
  2. Se deviruseaza siteul! (stiu, pare simplu cand o spunem asa)
  3. Se iau masuri de protectie acolo unde se poate si s-au identificat portitele de intrare, eventual se actualizeaza motorul siteului la ultima versiune (daca vorbim de ex de un site WordPress, Joomla, etc), se instaleaza, acolo unde se poate o serie de module de protectie specifice (de genul unui program antivirus/firewall), module de protectie la atacuri, la login etc
  4. Se notifica Google cu privire la eliminarea virusilor in vederea deblocarii siteului si…
  5. …se asteapta raspunsul Google, raspunsul venind sau prin deblocarea siteului sau printr-un alt mesaj in interfata Google Webmaster tools.

Esti deja victima unui astfel de incident? Contacteaza-ne si vezi cum te putem ajuta acum si pe viitor pentru solutionarea unor astfel de probleme!

Actualizare ulterioara: pentru ca am fost intrebati de diversi clienti, devirusarea unui site nu implica faptul ca acesta nu va mai fi atacat niciodata. Pe langa operatiunea de devirusare in sine, dupa cum spuneam, se pot instala si masuri de protectie (module antivirus/firewall) dar, cu toata protectia, problema poate reaparea, la fel cum se poate intampla si in cazul unui computer de birou, pentru ca, nu-i asa, si virusii tin pasul cu tehnologia.

Un comentariu la „Site virusat, blocat de Google, ajutor!!”

  1. da, adevarat uneori sunt pluginuri in wordpress am vazut asa ceva unde anumite pluginuri aveau nume asemenator cu altele sau un nume inofensiv si dupa ce il bagai iti mergea site mai greu sau chiar deloc.

    Răspunde

Lasă un comentariu