Siteuri web ieftine? Multumesc, nu, sunt mult prea scumpe…

S-ar putea ca titlul pe care l-am ales pentru acest articol sa vi se para cel putin ciudat, dar veti intelege pe parcurs ce am vrut sa spun. De altfel am o vorba pe care am imprumutat-o de la un prieten, vorba pe care puteam cu succes sa o folosesc pe post de titlu aici: Gratis e scump! Ceva pe bani nu ai?!

Dupa cum am mai spus si cu alta ocazie, destul de des, in momentul in care suntem intrebati cat costa un site, sau cat costa un magazin virtual, clientul face observatia ca stie deja care sunt preturile, a facut un studiu pe internet in legatura cu acest lucru, el cauta siteuri web ieftine, are deja oferte la 300, 400 de RON si vrea sa vada daca noi putem oferi un pret mai bun.

Raspunsul nostru este ca nu, nu putem.

Nu putem din mai multe motive, principalul este faptul ca ceea ce oferim noi aici este un serviciu de creatie siteuri web personalizate, este o munca de creatie, fiecare lucrare este unica, implica consum de resurse iar toate acestea costa bani.

Dar, pentru a putea explica clientului corect diferenta, ne-am pus totusi problema cine face siteuri web atat de ieftine?

Am cautat si noi pe Google „siteuri web ieftine”, incercand in primul rand sa vedem oferta generala. Am gasit o multime de siteuri mai mult sau mai putin frumoase sau bine realizate, toate oferind acest serviciu. Nu am sa intru aici in detalii de aceasta natura, nu vreau sa incep o discutie de genul pe care o incepe aproape orice mester zidar cand intra la client, o discutie de genul „Cu cine ati lucrat? Noi va faceam lucrarea mai bine”.

Am incercat sa identificam societatile din spatele siteurilor, gandindu-ne in primul rand ca este posibil ca respectivii furnizori de servicii sa fi optimizat atat de bine procesul si sa reduca foarte mult costurile, incat sa poata face o astfel de oferta imposibil de egalat. Daca asa stau lucrurile, suntem si noi interesati cum s-ar putea face acest lucru, pentru ca in cazul nostru, discutiile cu clientii, partea de creatie, de realizare, toate acestea mananca timp, iar in cazul unei societati comerciale, acest lucru inseamna bani…

Pot sa spun ca din 10 siteuri vizitate, am gasit 2 care in pagina de contact afisau o adresa postala completa, restul afisand doar un numar de telefon mobil si o adresa de email, sau mai rau, doar un formular de contact, fara macar sa afiseze un telefon sau o adresa de email! Cat despre un numar de inregistrare la Registrul Comertului sau un Cod Unic de Inregistrare, nici atat. Ma intreb oare de ce…

Legal vorbind, conform legii nr. 31/1990, care contine chiar referiri exprese la pagina de internet a societatii comerciale si la mentiunile minime, obligatorii, ce trebuie postate pe aceasta, in eventualitatea in care exista, siteul (pagina de internet a unei societati comerciale) va contine: denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului, codul unic de inregistrare si capitalul social.

OK, ca sa scurtez povestea, siteurile in discutie, cele care ofera concret vorbind crearea de siteuri web ieftine (pana la limita gratuitatii) nu sunt, in cele mai multe situatii reprezentate de societati comerciale legal inregistrare, ci sunt probabil, siteurile unor studenti sau elevi care au invatat HTML.

Pot sa speculez in continuare ca nici macar nu au foarte multa experienta, pentru ca un web designer, grafician, programator cu experienta isi respecta munca.

Data tot vorbim de siteuri web ieftine, pana la urma care e problema daca cine imi face siteul nu este firma? Ies mai ieftin, asta conteaza!

Intr-adevar, care este problema? Clientul isi atinge scopul, i se realizeaza siteul la un pret sub orice concurenta serioasa, nu? Sau lucrurile nu stau chiar asa? Sa vedem:

Un site web implica munca de creatie ( = TIMP = BANI). Pot sa spun ca se intampla sa fie zile fara inspiratie, zile in care nimic nu iese si zile in care lucrurile ies din prima, dar oricum am da-o, crearea unui design unic, unei machete grafice pentru site, cere timp. Asta daca macheta grafica este unica, altfel, copierea dintr-un folder intr-altul nu cere timp…

In momentul realizarii unui site web, o mare parte din timp se aloca discutiei cu clientul, intelegerii cerintelor, clientul se va intoarce, va veni cu precizari pe care nu le-a facut din primul moment, pentru simplu motiv ca nu s-a gandit ca exact acest aspect este important. Astfel, trebuie alocat timp pentru astfel de discutii, pentru corectii, pentru mici dezvoltari suplimentare, neprinse in discutia intiala (= TIMP = BANI)

Un aspect foarte important cand vorbim de serviciile oferite de o firma de web design este disponibilitatea, existenta unui program, siguranta ca cel care iti ofera serviciul este usor accesibil. Un program relativ fix, de minim 8 ore pe zi la birou (aceleasi ore in care de obicei lucreaza si clientul, nu orele 2-3 AM, dupa filmul de pe HBO) implica faptul ca relatia client-firma de servicii de web design se poate desfasura in in conditii normale, profesionale.

Putem discuta si de contracte daca doriti. O firma executa lucrari in baza unui contract de prestari servicii, in baza unor termeni contractuali concreti, contract ce va implica in final o factura si efectuarea unor plati, de obicei prin banca. Contractele implica siguranta, implica termeni concreti, implica termene. Facturile implica deducere de cheltuieli.

O firma implica o echipa. Echipa implica experienta insumata a mai multor membri, ceea ce in final va furniza o solutie mult mai buna decat solutia furnizata de o singura minte, de un singur om, care nu are cum sa fie la fel de bun si ca designer si ca programator si ca persoana de marketing si sa se tina si de termene si sa stie si cum e cu relatia cu clientii si cu…destule altele.

Si totusi siteuri web ieftine exista

Si totusi siteuri web ieftine exista, asa este, exista si persoane care ofera servicii de web design ieftin, fara sa fie inregistrati ca firma, exista si clienti care vor cumpara o astfel de lucrare, bazandu-se pe pret. Exista si vor exista in continuare, asa cum exista si vor exista si companii sau agentii, sau firme, cum vreti sa le numiti, responsabile, care creaza un site cu scopul de a oferi valoare clientului, firme care prefera sa realizeze o lucrare buna, pe care sa o adauge in portofoliu.

Daca asta doriti de la un site web, sa primiti valoare pentru banii platiti, daca doriti o relatie client-firma sanatoasa, daca doriti termene si siguranta lucrului bine facut, contactati-ne si cereti-ne o oferta, va garantam ca ceea ce veti primi va fi o lucrare unica, dezvoltata doar pentru firma dvs, o lucrare care sa raspunda pe deplin nevoilor firmei si sa transforme vizitatorii in clienti!

Cere o oferta chiar acum!

9 comentarii la „Siteuri web ieftine? Multumesc, nu, sunt mult prea scumpe…”

  1. Vesnica problema a tuturor celor care oferim servicii.
    Clientul se castiga greu, concurenta (falsa concurenta) e maxima si ramane o singura intrebare – retorica as zice : dar ce, dom’le, ce am facut noi nu se cheama site? Profesionalismul se cauta inca si se va cauta.
    Succese in continuare!

    Răspunde
    • Corect. Mai ales partea cu clientul se castiga greu si se pastreaza cel putin la fel de greu, mai ales in situatia in care bugetul este o problema si se cauta cel mai ieftin site (problemele noastre de zi cu zi), ignorandu-se alte aspecte care aduc valoare

      Răspunde
  2. total impotriva articolului vostru.sa o luam pe rand „Pot sa spun ca din 10 siteuri vizitate, am gasit 2 care in pagina de contact afisau o adresa postala completa, restul afisant doar un numar de telefon mobil si o adresa de email, sau mai rau, doar un formular de contat”.da e adevarat nu ne dam numele real si in majoritatea cazurilor nici nr de telefon.nu vream sa fim stresati de firme sau persoane fizice care nu au habar cu ce se mananca un site,ce e aia o gazduire,etc si alte intrebari penibile.dupa ce ca furnizam servicii la un pret derizoriu mai aveti pretentia sa avem si un sediu de firma,sa fim inregistrati eventual ca firma,sa avem date de contact transparente,etc.in ce tara traiesti?ofera tu site-uri scumpe dar eu (ca webdesigner de peste 15 ani) iti spun doar asa:prefer sa am 20 clienti intr-un an carora sa le iau 50 euro pe un site decat sa am un singur client intr-un an si alauia sa ii iau 1000 euro.ce zici am calculat corect?si iti mai spun ceva:intotdeauna portofliul vorbeste.

    Răspunde
  3. Buna ziua raspind unui domn @vreinsuite cred ca dvs. va ganditi doar la dvs…si portofelul dvs. Eu cred ca domnul vb destul de civilizat si explica pt toti prostii, ca prosti sunt destui, dar vai de tine sa se trezeasca prostu…..Eu imi doresc un site dar nu de 50euro care sa imi arate bine 5minute…imi pare rau …prefer eu platesc 400euro si sa fiu multumita….o seara placua

    Răspunde
  4. Stimate autor,

    Trebuie sa recunosc, articolul dvs. are ceva valoare si ceva sens in ceea ce sustine iar intr-o lume normala asa ar trebui sa se petreaca lucrurile. Din pacate insa nu traim intr-o lume normala si asta ne forteaza sa cautam lucruri cat mai ieftine si in acelasi timp de o calitate cat mai buna. Dar sa ma prezint: sunt un „individual contractor” in bransa dezvoltarii de site-uri web cu o experienta care depaseste usor 12 ani. Pot crea orice fel de site doreste clientul plecand de la 0. Asta implica automat php, mysql, html, css, javascript, etc. In portofoliu am adunat in timp ceva site-uri majore ale Romaniei, pe unele construindu-le complet, la altele doar colaborand. Si acum sa revin la subiect, am lucrat ca PFA, SRL, si alte moduri pe care nu le mai amintesc aici. Prefer sa-i fac clientului un site cu 200 de euro, rezultatul fiind unul profesional, decat sa-i tai factura (plus 16% impozit pe profit, plus 20% TVA, ajungand astfel la aproape 280 de euro); cine este fericit? Eu, scap de tevatura taxelor, clientul plateste mai putin, calitatea are de suferit? nicidecum. Iata cum nu-ul dvs. se transforma in da. Mai mult, daca clientul nu este foarte pretentios, ii instalez rapid un wordpress sau un joomla cu una din temele default si omul e multumit iar costurile pot sa scada chiar si sub 50 de euro. Si nu puteti spune ca wordpress nu e o platforma profesionala.

    Cu stima, acelasi dezvoltator

    Răspunde
  5. Articolul acesta se transforma incet incet intr-unul de sustinere a nenormalitatii, ca sa nu zic altfel.

    Noi lucram dintr-un birou, cu angajati, cu program de lucru, cu contracte. Consideram ca aceasta este calea prin care se poate oferi valoare sustenabila, altfel vorbim despre haiducie. Atat.

    Aici nu vorbim despre WordPress sau despre alta platforma. Indiferent ce platforma folosim, efortul din spatele crearii unui site poate fi considerabil, in functie de nevoia clientului. Da, se pot folosi si machete grafice predefinite si da, se folosesc, dar, din nou, in momentul in care ne angajam sa cream un site, stam alaturi de client pentru a livra ceea ce are nevoie, ceea ce a cerut. Chiar si in cazul unui site realizat in baza unei machete predefinite se consuma timp si efort, pentru ca de cele mai multe ori simpla instalare a machetei nu este suficienta, siteul trebuie personalizat, trebuie creat continut, trebuie configurat, protejat, trebuie optimizat SEO, trebuie adaptat pentru a aduce valoare. Aici lucrurile sunt mai complexe putin, dar da, cum spunea si concluzia articolului, din pacate…siteuri ieftine exista si de asemenea, motive pentru care ele exista…

    Răspunde

Lasă un comentariu