Din nou despre optimizare Google, despre avantajele si costurile ei si despre asteptarile clientilor

Optimizare Google in Pitesti,SEO Pitesti,optimizare pentru motoarele de cautare

Pe scurt despre optimizarea Google (SEO, optimizare web, optimizare site)

Oricare din denumirile de mai sus le-ati folosi, vorbim practic despre acelasi lucru: optimizarea unui site web pentru a fi gasit in motoarele de cautare, pentru anumite criterii stabilite. Pentru cei care se intreaba ce inseamna SEO, SEO inseamna Search Engine Optimization, adica optimizare pentru motoarele de cautare. Destul de direct si evident, dar termenul de SEO este incetatenit in industrie, asa ca, desi un pic criptic,  il veti mai intalni pe acest site.

Vorbesc de optimizarea pentru Google datorita cotei foarte mari de piata pe care o are acesta, practic, urmand principiul lui Pareto, cel cu 80/20, incercam sa ne canalizam eforturile spre Google pentru ca de acolo vin cele mai multe cautari. Bineinteles ca exista si Yahoo!, exista noul creat Bing, exista multe altele, iar rezultatele nu sunt chiar de neglijat, dar canalizarea eforturilor in acest fel este mai eficienta din punct de vedere al rezultatelor obtinute.

Ce implica optimizarea unui site pentru Google?

Procesul de optimizare intern siteului (on-site)

Optimizarea unui site pentru motoarele de cautare, in speta Google implica o adaptare a siteului, a continutului, a modului cum sunt numite fisierele, a titlurilor paginilor etc, incat siteul sa para mult mai placut pentru motorul de cautare. Cam asta este de fapt ce putem face noi, putem cosmetiza din punct de vedere tehnic siteul incat sa fie mai placut de Google. Nu putem promite ca punem un site in primele pozitii, pentru ca nu putem influenta decat partial motoarele de cautare. Ce putem face este sa facem toate eforturile pentru a ajunge acolo.

Construirea de linkuri

De asemenea, dupa optimizarea propriuzisa a siteului, urmeaza o campanie de construire de linkuri externe, adica facem in asa fel incat sa obtinem linkuri pe alte siteuri catre siteul in discutie, dar nu oricum si nu de oriunde, ci in functie de anumite criterii. Construirea acestor linkuri trebuie facuta pe durata lunga, relativ lent, construirea de linkuri intr-o perioada scurta daunand obtinerii unor rezultate bune.

Avantajele optimizarii Google sunt fantastice: traficul este gratuit, de lunga durata si are rezultate excelente, practic vorbind, este cel mai eficient trafic posibil pentru ca, din punct de vedere psihologic raspunde unei cautari, spre deosebire de alte tipuri de trafic unde vizitatorii cauta sa se informeze, necautand neaparat sa cumpere sau sa gaseasca ceva anume.

Rezultatele unei optimizari a siteului web nu sunt imediate, nu inseamna ca daca ati semnat un contract de optimizare cu o firma SEO, incepand de maine aveti rezultate. Dupa cum spuneam si intr-un articol precedent, optimizarea Google dureaza, noi recomandam un contract de minim 6 luni de zile. De fapt, ceea ce dureaza este obtinerea rezultatelor, construirea linkurilor, nu optimizarea propriuzisa a siteului, aceea facandu-se in functie de dimensiunea siteului, de gradul de optimizare actuala, etc.

In legatura cu ce asteapta clientii, de obicei asteapta totul. Initial doresc ca siteul lor sa fie gasit pentru cam toate criteriile posibile si imposibile, ceea ce nu se poate. De aceea trebuie sa stabiliti un set de „cuvinte cheie” (termen deja depasit cred eu) pentru care sa fiti gasiti in cautari.

Pe langa faptul ca nu este posibil sa apareti in cautari pentru orice cautare din jurul domeniului Dvs de activitate, sunt si cautari ineficiente, sa spunem, din doua motive:

  • in primul rand, pot fi cuvinte care sa nu genereze cautari, optimizarea pentru astfel de cuvinte fiind un proces ineficient, pentru ca nu veti primi vizite pentru acele cuvinte, pentru simplul motiv ca nimeni nu le cauta.
  • a doua situatie ar fi ca anumite cuvinte, desi cautate, desi genereaza vizite, nu vor genera conversii, acei vizitatori nedevenind clientii Dvs, pentru simplul motiv ca nu gasesc ceea ce cauta pe siteul Dvs. Ca sa va dau unexemplu, o vizita prin cautari de gen „becuri eficiente” probabil nu va genera mari rezultate daca specificul Dvs este auto si vindeti doar produse orientate in aceasta directie, pentru simplu motiv ca nu oferiti vizitatorului ceea ce cauta. Costul promovarii poate fi si mult mai mare, rezultatele vor fi mult mai mici iar la sfarsitul campaniei veti ramane cu un gust amar. E un fel de „operatia a reusit, pacientul a decedat”…In consecinta, daca apareti in rezultatele cautarilor pentru criterii mai putin cautate dar care sa fie definitorii pentru afacerea pe care o conduceti, rezultatele vor fi net superioare.

6 comentarii la „Din nou despre optimizare Google, despre avantajele si costurile ei si despre asteptarile clientilor”

Lasă un comentariu